Το πραγματικό δίλημμα στις ευρωεκλογές είναι το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρώπη διαμηνύει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης σε άρθρο του στην εφημερίδα στο «Βήμα», στο οποίο υπάρχουν αιχμές προς διαφορετικές κατευθύνσεις.

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστηρίζει ότι οι ευρωεκλογές αποτελούν παράδειγμα της εσωστρέφειας που χαρακτηρίζει την πολιτική ζωή και ότι η βεβαιότητα που επικρατεί στην Αθήνα ότι οι κίνδυνοι ξεπεράστηκαν δεν ευσταθεί.

Ο κ. Σημίτης αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Πορευόμαστε έτσι και πάλι όπως το 2006, ανέτοιμοι και αισιόδοξοι, με τη βεβαιότητα ότι η ευρωζώνη θα λύσει και τα προβλήματά μας. Η αλήθεια είναι αρκετά διαφορετική. Η Ελλάδα θα πρέπει να συμμετάσχει στις επερχόμενες μεταβολές αν θέλει να κατοχυρώσει τα συμφέροντά της. Θα ��ρέπει και αυτή να συγκεκριμενοποιήσει στόχους, σχέδια και συμμαχίες.

Στις ευρωεκλογές κρίνεται αν θα ακολουθήσει πολιτική αποστασιοποίησης από την Ένωση και την ενοποιητική προσπάθεια ή αν θα συμμετάσχει ενεργά στη διαμόρφωση του νέου ευρωπαϊκού οικοδομήματος και στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

Στην πρώτη περίπτωση θα οδηγηθεί σε βαθμιαία απομόνωση και σε μια μονίμως υποβόσκουσα κρίση. Στη δεύτερη θα εξασφαλίσει μακροπρόθεσμα την κατοχύρωση των συμφερόντων της και τις προϋποθέσεις υπέρβασης της κρίσης»