Ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο Βερολίνο, στο συνέδριο της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), την οποία και ευχαρίστησε για την στήριξη στο ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, επανέφερε την πρότασή του για τη διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του ελληνικού χρέους, όπως συνέβη για την Γερμανία το 1953.

"Παρά την τρομακτική λιτότητα, το δημόσιο χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο. Γιατί ποτέ δεν ήταν στόχος να γίνει βιώσιμο. Στόχος ήταν η ίδια η λιτότητα, οι ιδιωτικοποιήσεις και οι νεοφιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις", δήλωσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόσθεσε ότι, για να γίνει βιώσιμο, χρειάζονται τολμηρές πρωτοβουλίες, "όπως η διαγραφή μεγάλου μέρους της ονομαστικής αξίας του, όπως έγινε για τη Γερμανία το 1953 - σε μια κορυφαία στιγμή αλληλεγγύης για την Ευρώπη".

Ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε πάντως ότι, αν το χρέος δεν καταστεί βιώσιμο, θα είναι πραγματικό βάρος και απειλή, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλη την ευρωζώνη.

"Όσοι νομίζουν ότι η υπερχρέωση της Ελλάδας και η εκκρεμότητα της βιωσιμότητας τους χρέους της είναι διαπραγματευτικό όπλο τους, ας γνωρίζουν από τώρα ότι δεν κρατούν εξάσφαιρο, αλλά μπούμερανγκ", δήλωσε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις επικείμενες ευρωεκλογές, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι τα βλέμματα όλων είναι και πάλι στραμμένα στην Ελλάδα, "αλλά αυτήν την φορά προσβλέπουν σε μας με αισιοδοξία", είπε και πρόσθεσε: "Από την Ελλάδα ξεκίνησε ο φαύλος και μαύρος κύκλος της λιτότητας και της κοινωνικής απελπισίας. Από την Ελλάδα θα ξεκινήσει τώρα ο νέος κύκλος της αλλαγής".