Επί μιάμιση ώρα Σαμαράς και Βενιζέλος συζητούσαν τη στρατηγική των δυο κομμάτων ενόψει των ευρωεκλογών με δεδομένο το δίλλημα της παραμονής του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση που έθεσε ο Βαγγέλης Β��νιζέλος εάν τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά για την Ελιά. Ο πρωθυπουργός, όπως έλεγαν συνεργάτες του, αντιμετωπίζει με κατανόηση τις εκλογικές ανάγκες του κυβερνητικού του εταίρου και μάλιστα ο ίδιος επιμένει στο δίλλημα της σταθερότητας.

Και σε σύσκεψη του Αντώνη Σαμαρά με στενούς του συνεργάτες, αμέσως μετά τις δηλώσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, εκτιμήθηκε ότι ο Βαγγέλης Βενιζέλος με τις νέες δηλώσεις του επιχείρησε να κατεβάσει τους τόνους. Από το Μέγαρο Μαξίμου ωστόσο δεν έκαναν κανένα σχόλιο.

Όμως στο ΠΑΣΟΚ είχε προηγηθεί μια «βαβέλ» ερμηνειών για τις προθέσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου ο οποίος διέψευσε τα σενάρια για αποχώρηση των «πράσινων υπουργών». Θέμα που νωρίτερα είχαν βάλει τόσο ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος όσο και ο Λεωνίδας Γρηγοράκος που χρησιμοποίησε έναν παραλληλισμό με την Ουκρανία.

Η εκπρόσωπος της ΝΔ Α. Ασημακοπούλου δήλωσε για το ζήτημα που προέκυψε στον Σκάι: «Η συγκυβέρνηση είναι ένα δύσκολο πράγμα, είναι ένα σύνθετο πράγμα. Από εκεί και πέρα μην υποτιμούμε τον τελικό κριτή που είναι ο ελληνικός λαός, ο οποίος αξιολογεί και τις παρεμβάσεις των εταίρων και αποφασίζει και με βάση την αποτελεσματικότητα που έχουν αυτές οι παρεμβάσεις».

«Κακώς το έκανε αυτό ο Βενιζέλος, πρώτα από όλα, κάποτε πρέπει να καταλάβ��υμε σε αυτήν την χώρα ότι έχουμε διαφορετικές εκλογές και αλλοίμονο αν κάθε φορά στη Ευρώπη κάθε φορά που έχουμε ευρωεκλογές κρινόταν η σταθερότητα μιας χώρας Αυτό το κάνει για να μπορέσει να πάρει μεγαλύτερο ποσοστό» δήλωσε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως υπάρχουν και εκείνοι που δικαιολογούν τη στρατηγική Βενιζέλου.

«Δίκαιο και ορθό το δίλλημα Βενιζέλου... Μου θυμίζει την παροιμία αλλού τρως αλλού πίνεις και αλλού πας και το δίνεις...» ισχυρίσθηκε ο Α. Γεωργιάδης.

Απόλυτα σύμφωνος με το διακύβευμα Βενιζέλου είναι και ο άλλος εταίρος της Ελιάς, Ανδρέας Λοβέρδος,

Δίνει ψήφους στη ΝΔ εκτιμά ο Θεόδωρος Πάγκαλος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση κατά Βενιζέλου, ενώ την ίδια άποψη έχει και ο Φώτης Κουβέλης.