Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο νικητής της μάχης των ευρωεκλογών εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ιταλική έκδοση της Huffington Post.

«Οι ευρωεκλογές θα μας αναδείξουν πρώτο κόμμα. Θα επιβεβαιώσουν, δηλαδή, την δυσαρμονία ανάμεσα ��τη θέληση του λαού και τις επιλογές της κυβέρνησης. Αυτό σημαίνει ότι η συνέχιση της λιτότητας, με οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα, θα περιφρονεί τη θέληση του λαού. Θα παραβιάζει ευθέως την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας» δηλώνει ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας πως «εμείς είμαστε η πραγματική εναλλακτική στην Ευρώπη της Άνγκελα Μέρκελ».

Ο κ. Τσίπρας απορρίπτει το χαρακτηρισμό «ευρωσκεπτικιστής» που του έχουν αποδώσει και εξηγεί ότι στηρίζει την προοπτική μιας άλλης Ευρώπης: «Της Ευρώπης της ειρήνης, της Δημοκρατίας και της ανάπτυξης. Που δεν είναι τόσο απόμακρη, όσο νομίζετε, είτε ως προοπτική είτε ως περιεχόμενο. Και θα σας έλεγα ότι η δική μας Ευρώπη είναι πολύ πιο κοντά στο αρχικό όραμα και πολιτικό σχέδιο των θεμελιωτών της απ' ό,τι η σημερινή νεοφιλελεύθερη Ευρώπη της κυρίας Μέρκελ».

Απαντώντας στην ερώτηση για το τι θα κάνει πρώτο αν εκλεγεί πρωθυπουργός, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απαντά πως θα ακυρώσει το Μνημόνιο: «Πρώτη πράξη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η ακύρωση του Μνημονίου και όλων των μνημονιακών δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου - φανερών και κρυφών. Από τη μέρα που θα ορκιστεί κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν ισχύει τίποτα απ' όλα όσα έχουν σχέση με τη λιτότητα και περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο 2015-2018. Δεν ισχύουν οι νέες περικοπές στις συντάξεις - κύριες και επικουρικές - οι νέες περικοπές στους μισθούς, η μονιμοποίηση των χαρατσιών, οι απολύσεις 11.000 δημόσιων υπαλλήλων μέχρι το Φεβρουάριο του 2015, η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και η επαναφορά του εργοδοτικού λοκ-άουτ».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στην απόφαση του Ιταλού πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι να μειώσει κατά 80 ευρώ τον μήνα τις κρατήσεις και τους φόρους στους χαμηλόμισθους, ο κ. Τσίπρας εξηγεί ότι «δεν υπάρχουν μεμονωμένα "αριστερά" μέτρα ως σταγόνα στον ωκεανό της λιτότητας των 34 δισ. που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι για την επόμενη τριετία» και υποστηρίζει ότι σύντομα ο Ιταλός πρωθυπουργός θα διαπιστώσει ότι «ο υπερδανεισμός δεν αντιμετωπίζεται με λιτότητα».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας κάνει εκ νέου λόγο για «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος», ανάλογη της Διάσκεψης του Λονδίνου το 1953 για το χρέος της Γερμανίας, και τονίζει ότι θα επισκεφθεί εκ νέου τη Ρώμη στο πλαίσιο της περιοδείας του για την υποψηφιότητα του για την προεδρία της Κομισιόν.