Μήνυμα καθησυχασμού στους μαθητές του Λυκείου στέλνει ο υπουργός Παιδείας Κ.Αρβανιτόπουλος λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι προαγωγικές και οι Πανελλήνιες εξετάσεις, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτού του ΠΑΣΟΚ Π.Δήμα σχετικά με «την ανεπαρκή ενημέρωση» χιλιάδων παιδιών όσον αφορά τις αλλαγές στο εξεταστικό σύστημα για την εισαγωγή στα ελληνικά Πανεπιστήμια.

Σε έγγραφό του που διαβιβάστηκε στη Βουλή σχετικά με την Τράπεζα Θεμάτων και τις προαγωγικές εξετάσεις της Α' Λυκείου, ο κ.Αρβανιτόπουλος ξεκαθαρίζει πως στις εξετάσεις της Α’ Λυκείου «δεν εισάγονται νέες απαιτήσεις για τους μαθητές, οι οποίες να δικαιολογούν αισθήματα αγωνίας και ανασφάλειας που να σχετίζονται με την Τράπεζα Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, ούτε υπάρχει ζήτημα αιφνιδιασμού καθώς η αξιολόγηση βασίζεται σε όσα προβλέπονται στα προγράμματα σπουδών των μαθημάτων και όσα ισχύουν για τις προαγωγικές εξετάσεις, όπως ακριβώς συνέβαινε και τα προηγούμενα έτη».

Ο υπουργός Παιδείας υπογραμμίζει ότι «το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η Τράπεζα Θεμάτων να είναι έτοιμη εγκαίρως για την απρόσκοπτη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων της Α' Λυκείου και τα θέματα προσβάσιμα σε όλους, σε εύλογο χρόνο, πριν την έναρξη των εξετάσεων».

Η χρήση της Τράπεζας Θεμάτων στις εξετάσεις, όπως τονίζει ο κ.Αρβανιτόπουλος αποσκοπεί αφενός στην ενίσχυση της αντικειμενικότητας και αξιοπιστίας των εξετάσεων και αφετέρου στη διαπίστωση του βαθμού επίτευξης των μαθησιακών στόχων που τίθενται από τα αναλυτικά προγράμματα, αναφέρει ο κ. Αρβανιτόπουλος και σημειώνει ότι πρόκειται για προαγωγικές εξετάσεις και όχι για Πανελλήνιες.

Παράλληλα για τα προβλήματα που ενδέχεται να δημιουργηθούν κατά τη διάρκεια των εξετάσεων όπως η αδυναμία πρόσβασης στο διαδίκτυο, η απουσία μαθητών κ.α. θα υπάρχουν λύσεις καθώς ο κ. Αρβανιτόπουλος τόνισε ότι "η Τράπεζα θα παρέχει δυνατότητες αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων ή των ιδιαίτερων συνθηκών που ενδέχεται να δημιουργηθούν".

Η Τράπεζα Θεμάτων δεν θα εφαρμόζεται στα Εκκλησιαστικά Λύκεια, τα Μειονοτικά σχολεία και τα ιεροδιδασκαλεία.