Στη μεγάλη σημασία του ελληνικού τουρισμού για την ελληνική οικονομία και την αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά την ομιλία του σήμερα στη γενική συνέλευση του ΣΕΤΕ, ενώ απένειμε τα εύσημα στην υπουργό Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη για το έργο της στον τομέα του τουρισμού.

«Θέλω να την ευχαριστήσω για τη μεγάλη προσφορά, το έργο και τον δυναμισμό της» ανέφερε ο πρωθυπουργός, ο οποίος συμπλήρωσε για την υπουργό Τουρισμού ότι ανταποκρίθηκε πλήρως στο έργο της κυβέρνησης.

«Ο τουρισμός που θέλουμε για το μέλλον οφείλει να είναι κάτι πολύ πιο λαμπρό από όσα υποδηλώνει ο όρος βαριά βιομηχανία» τόνισε ο κ. Σαμαράς. Όπως ανέφερε, «οι ομορφιές αυτής της χώρας είναι το μεγάλο της συγκριτικό της πλεονέκτημα και οφείλουμε να τις κάνουμε πιο ελκυστικές και πιο προσβάσιμες».

Κατά τον κ. Σαμαρά ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι ζήτημα ύπαρξης για την ελληνικό τουρισμό, που όπως ανέφερε αποτελεί συνολικά το 15% της ελληνικής οικονομίας, με την άμεση (7%) και έμμεση (8%) συμβολή του στο ΑΕΠ, ενώ στις προτεραιότητες συμπεριέλαβε το άνοιγμα στις αγορές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι για πρώτο βήμα για την ενίσχυση του τουρισμού είναι η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, αλλά δεσμεύθηκε ότι θα γίνουν πολλά περισσότερα.. «Με ενοχλεί εμένα προσωπικά η υψηλή φορολογία, θα ακολουθήσουν κι άλλα σταθερά βήματα στην επόμενη 4ετία» τόνισε.

Ο κ. Σαμαράς εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα χωρίς να τον κατανομάσει: «Πάνω από όλα χρειάζεται σοβαρότητα, όχι συνεχώς οργισμένες καταγγελίες που θυμίζουν μαθητικά 15μελή. Μερικοί μπορεί να μην θέλουν να ενηλικιωθούν. Η χώρα όμως συνεχίζει και προχωράει».

«Τα δύο τελευταία χρόνια, ο τουρισμός ήταν ο πομπός ενός ξεκάθαρου μηνύματος. Η Ελλάδα αλλάζει. Αναγνωρίζει τα λάθη του παρελθόντος, αναθεωρεί τον τρόπο που σκέπτεται, παράγει, δημιουργεί, προοδεύει. Μέσα από την κρίση γεννιέται μια Νέα Ελλάδα. Πιο δυνατή, πιο ώριμη, πιο αποτελεσματική» ανέφερε από την πλευρά της μεταξύ άλλων η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η υπουργός Τουρισμού επισήμανε επίσης για τη θετική συμβολή του τουρισμού στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας: «Το 2013 η τουριστική κίνηση στη χώρα μας, αν συνυπολογίσουμε και τους επιβάτες κρουαζιέρας, ξεπέρασε τα 20 εκατομμύρια επισκέπτες, ενώ και τα έσοδα αυξήθηκαν κατά περίπου 15%. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2014 παρουσιάζουν αύξηση κατά 17,3% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα και οι αφίξεις, στο πρώτο τρίμηνο, αύξηση πάνω από 23%. Με την Αθήνα να πρωταγωνιστεί με αύξηση άνω του 32%. Και όλοι αντιλαμβανόμαστε την ουσιαστική αλλά και συμβολική διάσταση αυτής της εξέλιξης».