Τις τελευταίες πινελιές βάζει το οικονομικό επιτελείο στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Σταθερότητας 2015-2018, το οποίο θα παρουσιαστεί σήμερα στις 10 στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Μεσοπρόθεσμο, ο οδικός χάρτης των νέων μέτρων, αναμένεται να κατατεθεί σήμερα στη Βουλή με στόχο να έχει ψηφισθεί έως το Eurogroup της Δευτέρας 5 Μαΐου, ωστόσο θα υποστεί… lifting το φθινόπωρο καθώς θα ενσωματώσει τις νέες προβλέψεις της τρόικας για τη βιωσιμότητα του χρέους και τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας την περίοδο 2015- 2018.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα περιέχει γενικότερο πάγωμα δαπανών, ενώ ειδικά για το Δημόσιο, θα προβλέπεται και νέα περικοπή δαπανών -άνω του 1 δισ. ευρώ- με έμφαση στην καταπολέμηση της σπατάλης.

Το Πρόγραμμα προβλέπει αύξηση των δημοσίων εσόδων για να «πιάσουμε» τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2016 (στο 4,5%), με το οικονομικό επιτελείονα υποστηρίζει ότι η αύξηση αυτή θα έρθει από την μεγέθυνση της οικονομίας και την αύξηση του ΑΕΠ και όχι από νέους φόρους.