​Ξεκίνησε σήμερα στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων η επίμαχη δίκη για την υπόθεση δωροδοκίας του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ, Τάσου Μαντέλη από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens.

Στο δικαστήριο κατέθεσε ο Γ. Μάρκου, αδελφός της κατηγορουμένης αδελφής του και εφοριακού Αντωνίας Μάρκου.

Πιο συγκεκριμένα, στην συναισθηματική εξάρτηση της κατηγορούμενης αδελφής του και εφοριακού, Αντωνίας, από τον Δ. Νέγρη (στέλεχος της ΝΔ) απέδωσε ο Γαρύφαλλος Μάρκου την εμπλοκή της στο σκέλος των μαύρων ταμείων της Siemens.

Όπως περιέγραψε ο μάρτυρας, το 1993 διοργαν��θηκε ταξίδι στην Ελβετία όπου συμμετείχαν το ζεύγος Νέγρη (δεν είναι κατηγορούμενοι στη υπόθεση) και η Αντωνία Μάρκου, προκειμένου να ανοιχθούν λογαριασμοί την πληρεξουσιότητα των οποίων χορήγησαν στο πρώην στέλεχος της Siemens Ηλία Γεωργίου. Όταν ο ίδιος ρώτησε Τυνησία αδελφή του, πως δίνεις πληρεξούσιο σε έναν άνθρωπο που δεν ξέρεις, εκείνη του απάντησε: "εγώ στο πρόσωπο του Γεωργίου βλέπω το Νέγρη, την οικογένεια μου".

Στη συνέχεια, σύμφωνα με το μάρτυρα, η αδελφή του "ξέχασε την ύπαρξη αυτού του λογαριασμού και άρχισε να ανησυχεί από το 2003 και μετά όταν διακόπηκαν οι σχέσεις της με την οικογένεια Νέγρη". Τότε και αργότερα -είπε- ο Ηλίας Γεωργίου την διαβεβαίωνε ότι δεν χρειαζόταν να ανη��υχεί γιατί ο λογαριασμός έχει χρησιμοποιηθεί για δικές του επαγγελματικές δραστηριότητες, ενώ την προέτρεψε να καταστρέψει την κίνηση των λογαριασμών "γιατί κρύβονται ισχυρά ονόματα και θα καεί πολύς κόσμος. Ποτέ ωστόσο δεν είχε υπαινιχτεί την εμπλοκή πολιτικού προσώπου στην υπόθεση".

Ο μάρτυρας υποστήριξε ότι ούτε ο ίδιος ούτε η αδελφή του γνώριζαν τον πρώην πολιτικό καθώς επίσης κι ότι η μόνη σχέση της Αντωνίας Μάρκου με τον επίμαχο λογαριασμό ήταν οι υπογραφές που έβαλε όταν αυτός άνοιξε και έκλεισε. "Όλη η διαχείριση γινόταν από τον Ηλία Γεωργίου" κατέθεσε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι η εμπλοκή του Τ. Μαντέλη στα «μαύρα ταμεία» της Siemens ήρθε με τη δημοσίευση του περιβόητου λογαριασμού με την κωδική ονομασία «Α. Rocos».

Σε ένα ιδιόχειρο σημείωμα εμφανιζόταν να εμβάζονται σε δύο δόσεις 450.000 γερμανικά μάρκα (200.000 γερμανικά μάρκα το 1998 και 250.000 γερμανικά μάρκα το 2000), που φέρονται ότι προήλθαν από τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και διακινήθηκαν την περίοδο 2001-2007 κυρίως σε Αθήνα και Νέα Υόρκη.

Τα χρήματα είχαν κατατεθεί σε λογαριασμό στην Γενεύη, τον οποίο είχε ανοίξει -όπως ο ίδιος παραδέχεται-, ο συγκατηγορούμενος του κ. Μαντέλη, Γιώργος Τσουγκράνης. Μέρος των χρημάτων διακινήθηκε μέσω λογαριασμού σε ελβετική τράπεζα της κ. Μάρκου.

Οι κατηγορούμενοι, κατά περίπτωση, αντιμετωπίζουν την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκ��ας κατά μόνας και από κοινού, άπαξ και κατ΄εξακολούθηση σε βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σημειώνεται ότι με το βούλευμα του εφετείου απαλλάχθηκε από την κατηγορία για την υπόθεση ο Δημήτριος Νέγρης και έπαψε οριστικά η ποινική δίωξη σε βάρος όλων των κατηγορουμένων για το αδίκημα της εγκληματικής οργάνωσης.