​Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι υποψήφιοι για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρώτο τηλεοπτικό ντιμπέιτ που φιλοξένησε τη Δευτέρα το Μάαστριχτ καθ’ οδόν προς τις πρώτες ευρωεκλογές στις οποίες οι ψηφοφόροι εκλέγουν για πρώτη φορά έμμεσα τον επικεφαλής της Κομισιόν.

Η ανεργία, η ενέργεια, η μετανάστευση, η κρίση στην Ουκρανία, αλλά και η άνοδος των ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων ήταν τα θέματα, τα οποία κυριάρχησαν στο ντιμπέιτ που πραγματοποιήθηκε ενώπιον 700 φοιτητών.

«Θέλετε να συνεχίσετε με τις παλιές πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή θέλετε νέες ιδέες;» είπε η Σκα Κέλερ των Πρασίνων απευθυνόμενη στο ακροατήριο.

«Θέλω να ξαναενώσω την Ευρώπη και να δημιουργήσω νέες θέσεις εργασίας» δήλωσε ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Zαν Κλοντ Γιουνκερ.

Ως πρώην πρόεδρος του Eurogroup ο κ. Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών ήταν η μόνη επιλογή, που είχαν τα κράτη-μέλη της περιφέρειας.

Ως απάντηση στην ανεργία, ανέφερε ότι χρειάζονται περισσότερες επενδύσεις στην ψηφιακή αγορά και πρόσθεσε ότι είναι υπέρ της ολοκλήρωσης της εσωτερικής αγοράς, της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού και υπέρ της θέσπισης ενός νόμιμου κατώτατου μισθού σε όλα τα κράτη-μέλη.

«Μία Ευρώπη των πολιτών» και όχι μία Ευρώπη των τραπεζών και των καιροσκόπων δήλωσε ότι επιθυμεί ο Μάρτιν Σουλτς. «Θέλω να αλλάξω τις ζωές των απλών ανθρώπων που ανησυχούν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σιουλτς επιτέθηκε στον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λέγοντας ότι «η Ευρώπη δε χρειάζεται μια δημοκρατία, που να προσαρμόζεται σε μία αγορά όπως τη θέλει η κυρία Μέρκελ, αλλά σε μία αγορά που εξυπηρετεί τη δημοκρατία».


Ο Γκι Φέρχοφστατ των Φιλελεύθερων τόνισε μιλώντας στο ακροατήριο πως τάσσεται υπέρ μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, και η Σκα Κέλερ σημείωσε πως επιδίωξή της είναι μία Ευρώπη που νοιάζεται για τους πολίτες της, και όχι μόνο για την ενιαία αγορά.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της ενέργειας στην ΕΕ και οι τέσσερις υποψήφιοι συμφώνησαν ότι η ουκρανική κρίση ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.

Σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, οι υποψήφιοι και των τεσσάρων πολιτικών ομάδων τάχθηκαν υπέρ της εξεύρεσης ειρηνικής λύσης, μέσω της διπλωματικής οδού.

Για την άνοδο των ευρωσκεπτικιστών, και οι τέσσερις υποψήφιοι υποστήριξαν ότι οι δυνάμεις του εθνικισμού και του λαϊκισμού δεν προτείνουν λύσεις.

Στις 15 Μαΐου θα διεξαχθεί η κεντρική τηλεμαχία στην αίθουσα της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου θα παραστεί και ο Αλέξης Τσίπρας, εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.