Τα διλήμματα «Αριστερά ή λιτότητα και Αριστερά ή Μέρκελ» επανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας ενώπιον Πορτογάλων αυτή τη φορά, κατά την ομιλία του χθες το βράδυ στο Πόρτο, σε εκδήλωση που οργάνωσε το «Μπλόκο της Αριστεράς» για τα 40 χρόνια από την Επανάσταση των Γαρυφάλλων. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υποψήφιος για την προεδρία της Επιτροπής, υπογράμμισε την ξεχωριστή αξία των ευρωεκλογών, σημειώνοντας πως «είναι δημοψήφισμα ζωής», καθώς, όπως είπε: «Για πρώτη φορά, το αποτέλεσμά τους είναι τόσο κρίσιμο για την Ευρώπη, για τις χώρες μας, για την καθεμία και τον καθένα από εμάς».
Η ψήφος μας -είπε ο κ. Τσίπρας- επηρεάζει την πορεία, όχι μόνον της χώρας μας, όχι μόνον της Πορτογαλίας ή της Ελλάδας, αλλά όλης της Ευρώπης. Γι αυ��ό -πρόσθεσε- θέλουμε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να πλημμυρίσει με ελπίδα. Να γεμίσει με τις γυναίκες και τους άνδρες βουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Απαντώντας στην ελληνική κυβέρνηση περί μνημονίων, ο κ. Τσίπρας υποστήστήριξε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι τα μνημόνια τελειώνουν». «Λένε ψέματα» υπογράμμισε «γιατί τα μνημόνια δεν είναι ο δανεισμός, αλλά το καθεστώς της κοινωνικής διάλυσης και της απορύθμισης που έφτιαξαν τέσσερα χρόνια τώρα στις κοινωνίες των χωρών μας. Είναι το καθεστώς της διαρκούς λιτότητας, που θέλουν μάλιστα να θεσμοθετήσουν και στις ευρωπαϊκές συνθήκες».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε και με τον πρώην πρωθυπουργό της Πορτογαλίας κ. Μάριο Σοάρες, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της συμμαχίας των χωρών του ευρωπαϊκού νότου - «για να απελευθερωθούμε από τη λιτότητα» και εμφανίσθηκε βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του ΣΥΡΙΖΑ, στην επισήμανση του Αλέξη Τσίπρα «θα χρειαστούμε συμμαχίες», ο κ. Σοάρες απάντησε: «Είναι αναγκαία η ευρεία συμμαχία του ευρωπαϊκού νότου, για να απελευθερωθούμε από τη λιτότητα».
Ο Μάριο Σοάρες υπενθύμισε πως αγαπά την Ελλάδα και υπήρξε φίλος του Ανδρέα Παπανδρέου, αλλά πρόσθεσε ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν έχει σχέση με το ΠΑΣΟΚ εκείνης της περιόδου.