​Από τον Άρειο Πάγο περνά η συμμετοχή της Χρυσής Αυγής στις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Πρόκειται για μία από τις θεωρητικά τυπικές δεσμεύσεις που προβλέπει ο σχετικός νόμος.


Στις 3 Μαΐου αναμένεται η απόφαση του Α' τμήματος του Αρείου Πάγου για το εάν μπορούν βουλευτές της ΧΑ που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση να θέσουν υποψηφιότητα στις περιφερειακές εκλογές.

Η απόφαση αφορά ουσιαστικά την υποψηφιότητα του Ηλ.Κασιδιάρη για την Αθήνα, του Ηλ.Παναγιώταρου για την περιφέρεια Αττικής και του Αρτ.Ματθαιόπουλου για τη Θεσσαλονίκη. Απόφαση στην οποία μπορεί να παίξει ρόλο και το αν έως τότε η Βουλή θα έχει εγκρίνει την άρση ασυλίας όλων των βουλευτών της Χρυσής Αυγής, όπως έχουν ζητήσει οι ανακριτές.

Στις 11 Μαΐου αναμένεται η απόφαση επί του κομματικού καταστατικού που έχει κατατεθεί για τις ευρωεκλογές. Πηγές του Βήματος εκτιμούν πως ο Αρειος Πάγος θα εκδώσει την ίδια απόφαση και για τα δύο κόμματα, θεωρώντας τα ένα και το αυτό.

Πολιτικοί παράγοντες και ανώτατοι δικαστικοί εκτιμούν ότι τουλάχιστον οι μία από δύο σχετικές αποφάσεις θα είναι θετική. Σύμφωνα με όσα προβλέπονται από την εκλογική νομοθεσία και κυρίως από το νόμο 4255/14, η προθεσμία για να κατατεθούν οι εκλογικοί συνδυασμοί των υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών λήγει τα μεσάνυχτα της Κυριακής.