Αποκλείει την εκ νέου συμμετοχή τού κόμματός του σε κυβέρνηση συνεργασίας με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «όσο ακολουθούν την ίδια πολιτική», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φ. Κουβέλης.
Σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών, ο κ. Κουβέλης σημειώνει ότι «οι κυβερνήσεις συνεργασίας αποτελούν μονόδρομο, όχι όμως μια κυβέρνηση, όπως η σημερινή, που επιμένει πεισματικά σε ένα πολιτικό και οικονομικό μείγμα αποτυχημένο και επικίνδυνο» και διατυπώνει την εκτίμηση ότι «δύσκολα η χώρα θα αποφύγει τη διεξαγωγή εθνικών εκλογών μέσα στο 2014».
Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ υπογρ��μμίζει ότι επιδίωξη του κόμματός του είναι η μεγαλύτερη δυνατή ενίσχυση της συμπαράταξης «Δημοκρατική Αριστερά - Προοδευτική Συνεργασία», γνωρίζοντας, όπως λέει, ότι μόνον έτσι θα έρθει πιο κοντά ο στόχος της συγκρότησης μιας μεγάλης δημοκρατικής παράταξης, με μεταρρυθμιστική αντίληψη και ευρωπαϊκό ορίζοντα.
«Ο τόπος χρειάζεται μια προοδευτική κεντροαριστερά, που θα σταθεί απέναντι, τόσο στις συντηρητικές πολιτικές, όσο και στους ανεδαφικούς δογματισμούς» αναφέρει και προσθέτει: «Ο προοδευτικός πόλος δεν μπορεί να είναι ούτε δορυφόρος των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, ούτε αρωγός του αριστερού λαϊκισμού. Ή θα είναι προοδευτικός, ή δεν θα υπάρξει».
Σε άλλη συνέντυξή του, στον τηλεοπτικό σταθμο ΣΚΑΪ, ο κ. Κουβέλης ση��είωσε ότι δεν υπάρχει «υπόβαθρο» στην κοινή του εμφάνιση με τον Γιώργο Παπανδρέου, στην παρουσίαση του βιβλίου της Μαριλένας Κοππά, τη Δευτέρα. Όπως επισημαίνουν κύκλοι της ΔΗΜΑΡ, η συνύπαρξη των δύο ανδρών, στην παρουσίαση ενός βιβλίου, είναι σύμπτωση και έχει συμβεί και στο παρελθόν, με τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Τσίπρα.