Πρώτη ανάρτηση 18.52
Με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη, να τονίζει ότι το νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο βάζει τάξη σε ένα σύστημα που δεν λειτουργεί σωστά, στοχεύει στην εξυγίανση του χώρου, αλλά και προασπίζεται τον καταναλωτή, και τον υφυπουργό, Θανάση Σκορδά, να αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για βελτιώσεις επίμαχων διατάξεων (όπως πρόστιμα, κλήρωση για τις θέσεις) ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου επί της αρχής στην αρμόδια Επιτροπή.
Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που διατύπωσαν οι ενδιαφερόμενοι φορείς και παρατηρήσεις βουλευτών σχετικά με ρυθμίσεις (κλήρωση των θέσεων στις λαϊκές αγορές, ποινές για τους παραβάτες, ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα, ξεχωριστοί χώροι εμπόρων και παραγωγών), ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε πως εάν κάθε φορά ακούμε μόνο τη μία άποψη, αυτό που τελικά θα γίνεται είναι «να κερδίζει μία ομάδα μία μικρή μάχη και όλοι μαζί ως κοινωνία να χάνουμε τον πόλεμο».
«Το νομοσχέδιο κινείται στη σφαίρα του αυτονόητου και υιοθετεί τις αρχές της κοινής λογικής. Όταν πας να ρυθμίσεις ένα σύστημα με αδιαφάνεια, αδικίες και μη επαρκή λειτουργία, κάποιοι ξεβολεύονται» σημείωσε ο υπουργός και επικαλούμενος τις αντιδράσεις για το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές τόνισε πως τώρα πολλοί «έρχονται προς τη δική μας κατεύθυνση».
Έντονες αντιδράσεις και πιέσεις για αλλαγές
Ορισμένες από αυτές τις ρυθμίσεις πάντως προκαλούν έντονες αντιδράσεις, λόγος για τον οποίο κατεβαίνουν σε απεργία διαρκείας από αύριο οι πωλητές των λαϊκών αγορών.
Μεταξύ άλλων αντιδράσεις προκαλεί το πρόστιμο 5.000 ευρώ και η φυλάκιση 5 μηνών σε όσους καταλογίζονται φορολογικές παραβάσεις, όπως και η πρόβλεψη ότι όσοι δεν αποκτήσουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα μέχρι το φθινόπωρο θα κινδυνεύσουν να χάσουν την άδεια.
Ενστάσεις προκαλεί και το γεγονός ότι στους δήμους περιέρχεται η αρμοδιότητα για το πόσες θέσεις θα δίνονται στις λαϊκές αγορές κάθε περιοχής, ενώ όταν υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για τις προβλεπόμενες θέσεις θα γίνεται κλήρωση (κάθε χρόνο). Η τελευταία ρύθμιση προκαλεί φόβους ότι θα οδηγήσει στην ανεργία αρκετούς πωλητές, καθώς δεν προβλέπονται κοινωνικά ή άλλα κριτήρια.
Για όλους αυτούς τους λόγους, όπως ανέφερε το δελτίο ειδήσεων του Star, o κ. Χατζηδάκης δέχεται προτάσεις, τις οποίες εξετάζει σοβαρά, για μείωση των δυσβάσταχτων προστίμων και άλλων ποινών, όπως και για εξορθολογισμό των άλλων ρυθμίσεων, ε��ώ πιέσεις σε αυτή την κατεύθυνση δέχονται οι βουλευτές ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια.