​Απαντήσεις στο ευαίσθητο θέμα των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων που ταλανίζει χιλιάδες ζευγάρια στην χώρα μας ζητούν από τον υπουργό Υγείας, οι βουλευτές των ΑΝΕΛ Γ.Δημαράς και Γ.Αβραμίδης.

Οι δύο βουλευτές υποστηρίζουν πως μετά την βίαιη κατάργηση της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης παραγωγής το 2010, το φαινόμενο των εξωσωματικών έλαβε σύμφωνα με τους γυναικολόγους τεράστιες διαστάσεις.

Σύμφωνα με τους βουλευτές, τα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο ξεκινούν από τα φάρμακα και φτάνουν μέχρι το εμπόριο ωραρίων και εμβρύων. Παράλληλα με την κατάργηση της αρμόδιας Αρχής κατέστη ανέφικτη η αδειοδότηση των μονάδων ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τραπεζών κρυοσυντήρησης ενώ ποτέ δεν ξεκίνησε η καταγραφή των αποτελεσμάτων της εξωσωματικής γονιμοποίησης σε εθνικό επίπεδο .

Όπως καταγγέλλουν οι κκ Δημαράς και Αβραμίδης, με την ανοχή της πολιτείας έμεινε ανεξέλεγκτη η δραστηριότητα των κυκλωμάτων trafficking, παράνομων κυκλωμάτων με σκοπό την παράνομη διακ��νηση γενετικού υλικού έναντι υψηλού ανταλλάγματος.

Με απλά λόγια, επικρατεί μια κατάσταση «μπάτε σκύλοι αλέστε», όπου ο καθένας μπορεί να "πατήσει" πάνω στον πόνο και την ανάγκη ενός ζευγαριού να αποκτήσει έναν απόγονο, εισπράττοντας συχνά υπέρογκα ποσά, πολλές φορές χωρίς αποτέλεσμα. Μάλιστα, σύμφωνα με τις καταγγελίες των βουλευτών δεν ξέρουμε βασικά στατιστικά στοιχεία για τις εξωσωματικές, γεγονός που καλλιεργεί «έδαφος» παρανομίας και εκμετάλλευσης, εμποδίζοντας την ανεύρεση αποτελεσματικών λύσεων και θεραπειών.

Μετά από όλα αυτά, ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης όρισε, όπως υποστηρίζουν οι βουλευτές, με δική του απόφαση του προεδρείο τη Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης παραγωγής, προκαλώντας τις ενστάσεις της Ελληνικής μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Γονιμότητας και Στειρότητας και της Ελληνικής Εταιρίας Ιατρών Υποβοηθούμενης Παραγωγής.

«Η ανησυχία μας έγκειται στο ότι η Αρχή θα πρέπει να αποτελείται από ειδικούς όπου θα γνωρίζουν σε βάθος ένα τόσο ευαίσθητο θέμα» επισημαίνουν οι κκ Δημαράς και Αβραμίδης, ζητώντας παράλληλα την επανεξέταση των προτεινόμενων προσώπων, καθώς όπως λένε υπάρχουν ειδικοί στις ιατρικές και νομικές σχολές της χώρας που γνωρίζουν πολύ καλά το θέμα «Εξωσωματικές» και έχουν μεγάλη εξιδανίκευση.

Με βάση τα παραπάνω οι βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων ρωτούν τον κ.Γεωργιάδη:

1)Πιστ��ύετε ότι στις συγκεκριμένες θέσεις μπορεί να τοποθετηθούν άνθρωποι της απολύτου εμπιστοσύνης σας η ειδικοί;

2)Θεωρείτε ότι μπορούν σε ένα τόσο εξιδεικευμένο όργανο να τοποθετούνται άτομα που είναι άγνωστα και ασαφή τα επιστημονικά τους προσόντα;

3)Έχετε σκοπό να παρέχετε εκείνα τα εφόδια για να μπορέσουν οι ειδικοί να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις της Αρχής και αν γνωρίζετε τους τρόπους και το θεσμικό πλαίσιο που μπορεί να φέρει σε πέρας το έργο της η Αρχή;

Επίσης ρωτούν τον υπουργό τι προτίθεται να κάνει με τα ιδιωτικά κέντρα εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί από το ΣΔΟΕ "παράδεισοι φοροδιαφυγής" και πως σκοπεύει να αντιμετωπίσει τις καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις στα φάρμακα των εξωσωματικών από τον ΕΟΠΥΥ με δεδομένο πως το λαθρεμπόριο φαρμάκων και οι επικίνδυνες πρακτικές για την Υγεία «ζουν και βασιλεύουν».

Με ενδιαφέρον αναμένεται η απάντηση του υπουργού Υγείας, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί ανοιχτή πληγή για χιλιάδες συνανθρώπους μας που ζουν, αναπνέουν και μοχθούν με την ελπίδα να γίνουν γονείς …..