Ρεπορτάζ Βαγγέλης Γκούμας


Ένα νομοσχέδιο εξπρές που θα πάρει το δρόμο για την βουλή δίνει την δυνατότητα κάτω από προϋποθέσεις για εκμετάλλευση του αιγιαλού αλλά και ακόμη και του θαλάσσιου χώρου από ιδιώτες για επιχειρηματικούς λόγους. Ήδη υπάρχουν οι πρώτες αντιδράσεις καθώς πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι αν ψηφιστεί οι συνέπειες για το περιβάλλον θα είναι ανυπολόγιστες.

Με ανάμικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν οι επιχειρηματίες που ήδη λειτουργούν καφετέριες ή εστιατόρια το νομοσχέδιο εξπρές που αν ψηφιστεί πρόκειται να αλλάξει τον παραλιακό χάρτη.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο για τον αιγιαλό που έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση:

-Οριοθετείται στο κτηματολόγιο μέσα σε έξι ή δώδεκα μήνες το 100% του αιγιαλού, σε όλη την επικράτεια, έναντι του μέχρι σήμερα χαραχθέντος 8%.

-Απλοποιούνται και επιταχύνονται οι διοικητικές διαδικασίες αδειοδότησης για επιχειρηματικές χρήσεις και έργα εντός του αιγιαλού και του θαλάσσιου χώρου με βασικό κριτήριο την περιβαλλοντική διάσταση.

-Επαναπροσδιορίζεται ο τρόπος υπολογισμού του ανταλλάγματος προς το Δημόσιο ανταλλάγματος για χρήση αιγιαλού, παραλίας και θαλάσσιου χώρου, με αντικειμενικά κριτήρια και διαφανείς διαδικασίες.

Οι αντιδράσεις είναι ήδη πολλές, ιδιαίτερα από τους δημάρχους, καθώς πλέον φεύγουν οι συγκεκριμένοι πόροι από την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων χώρων.

Στην πραγματικότητα από τα ήδη υπάρχοντα παραλιακά καταστήματα λίγοι είναι αυτοί που τηρούν τις νόμιμες διαδικασίες και φροντίζουν για την εξασφάλιση θέσεων εργασίας

Το ερώτημα που προκύπτει είναι ποιες θα είναι ακριβώς οι προϋποθέσεις για να λειτουργήσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο προς όφελος της ανάπτυξης αλλά και του περιβάλλοντος.