Ρεπορτάζ: Πέτρος Μποτσαράκος

Αλλεπάλληλες συσκέψεις με ευρωπαίους επιτρόπους όπως η αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βίβιαν Ρέντιγκ, σήμερα, και ο επίτροπος Περιφερειακής ανάπτυξης Γιοχάνες Χαν, χθες, είχε ο πρωθυπουργός ενόψει του νέου αναπτυξιακού σχεδίου της οικονομίας που θα παρουσιάσει μετά το Πάσχα.

Πρόκειται για 10ετές πρόγραμμα, με το νέο αναπτυξιακό πρότυπο, το οποίο στηρίζεται στις μελέτες του ΚΕΠΕ, του ΙΟΒΕ, της ΜcKisney και της BCG. Προβλέπει πλήρη επανασχεδιασμό της ελληνικής οικονομίας με στόχο την ενίσχυση τομέων και κλάδων στους οποίους η χώρα έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα.

Σε σύσκε��η του πρωθυπουργού με τον υπουργό οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα τονίστηκε , σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ότι «αφού μπήκαν γερά θεμέλια μετά το πλεόνασμα και την έξοδο στις αγορές τώρα με διαμορφώνεται το πλαίσιο του οικοδομήματος της νέας οικονομίας ταυτόχρονα με την πορεία εξόδου από το Μνημόνιο».

Όπως αποκάλυψε στο STAR, ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης «το νέο εθνικό αναπτυξιακό πρότυπο θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην υγιή επιχειρηματικότητα και θα εστιάζει στους εξής κλάδους: Τουρισμός, εφοδιαστική αλυσίδα, ενέργεια, καινοτομία, υγεία-παιδεία και αγροδιατροφή».

Οι κλάδοι της οικονομίας που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα θα ενισχυθούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου με 4,2 δισ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ ενώ εντός του 2014 ξεκινά και η λειτουργία της κρατικής αναπτυξιακής τράπεζας με ελληνικά, γερμανικά και άλλα ευρωπαϊκά κεφάλαια.

Πρόκειται για το Ελληνικό Επενδυτικό Ταμείο που συμφωνήθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα. Ο κ. Μηταράκης δήλωσε στο STAR ότι «έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές διαδικασίες και έχει υπογραφεί η πρώτη σχετική σύμβαση».

Το Ελληνικό Επενδυτικό ταμείο θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητ��ς για την προώθηση έργων υποδομής αλλά και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

BINTEO STAR