Οι εξελίξεις στην Ουκρανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της ΕΕ, στο πλαίσιο του συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων και στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας, χθες στο Λουξεμβούργο.

Την ελληνική Προεδρία της ΕΕ εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος αναφερόμενος, στις εξελίξεις στην Ουκρανία, επισήμανε την ανάγκη "να κυριαρχήσει η διπλωματία και να βρεθεί πολιτική λύση" και εξέφρασε την ελπίδα "η συνάντηση της Μεγάλης Πέμπτης στη Γενεύη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ουκρανία και τη Ρωσία να δώσει απτά και συγκεκριμένα αποτελέσματα που θα οδηγήσουν σε αποκλιμάκωση της κρίσης".

Αναφερόμενος στη στρατηγική της ΕΕ για τη θαλάσσια ασφάλεια ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι «αποτελεί καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαφυλάξει τα συμφέροντά της για ένα ασφαλές,ανοιχτό και καθαρό θαλάσσιο περιβάλλον, που θα επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων και των ανθρώπων και την ειρηνική, νόμιμη, δίκαιη και βιώσιμη χρήση του θαλάσσιου πλούτου».

Τέλος επανέλαβε την πρότασή του για αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας «σε πυλώνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ισάξιο με αυτούς της πολιτικής και της οικονομικής Ένωσης».