Πρώτη ανάρτηση 19.00


Συνεχίζεται η αναταραχή στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω της πρότασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Λαφαζάνη για την κατάθεση τροπολογίας σχετικά με την επιστροφή στη δραχμή, η οποία έφερε το «Αριστερό Ρεύμα» σε ευθεία σύγκρουση για μία ακόμη φορά με τα προσκείμενα στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη, που πιστεύουν ότι το ζήτημα αυτό δεν έχει κανένα νόημα πλέον και ότι η ανακίνησή του σε προεκλογική περίοδο μόνο ζημιά κάνει στο κόμμα.

«Η συζήτηση για το ευρώ στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να λήξει» δήλωσε ο Ν. Παππάς, διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Α. Τσίπρα, στην εκπομπή «Σκάι 6», ο οποίος διαβεβαίωσε ότι εάν εκλεγεί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα θέσει ζήτημα νομίσματος. Υποστήριξε επίσης ότι εάν τεθεί σε δημοψήφισμα η συμφωνία της Ελλάδας για το μνημόνιο, αυτό δεν θα συμπεριλαμβάνει το ναι ή όχι σε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ. «Η έξοδος από το ευρώ δεν είναι σε καμία περίπτωση επιλογή μας» επανέλαβε ο κ. Παππάς.

Μετά τη διάσταση που έλαβε το ζήτημα πάντως, ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ρήγμα στον ΣΥΡΙΖΑ και στις σχέσεις του με τον Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο συναντήθηκε.

«Δεν υπάρχει κανένα ρήγμα μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ και πολύ περισσότερο κανένα ρήγμα ανάμεσα σε μένα και τον σύντροφο Αλέξη Τσίπρα. Δυστυχώς κάποια κέντρα, επιχειρούν να εμφανίσουν, κατά πάγιο τρόπο, μια δημοκρατική συζήτηση που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως δήθεν πόλεμο, ως δήθεν ρήξη, ότι μέσα από αυτή τη συζήτηση προκαλούνται ρήγματα» δήλωσε ο κ. Λαφαζάνης.

Για την πρόταση που κατέθεσε ανέφερε ότι όλη η ΚΕ ακολουθεί τις αποφάσεις της πλειοψηφίας. «Εγώ διατύπωσα κάποιες ιδιαίτερες απόψεις μου στην Κεντρική Επιτροπή σχετικά με την ευρωζώνη, απόψεις που είναι πάγιες και τις λέω σταθερά, όταν συνεδριάζουμε για ανάλογα θέματα, απ�� το προ-προηγούμενο συνέδριό μας. Και τις καταθέτω διότι θεωρώ ότι είναι χρήσιμο να καταθέτει ο καθένας στην ΚΕ τις ιδιαίτερες σκέψεις του. Αυτό δεν σημαίνει καθόλου διχασμός και αυτό δεν εμποδίζει καθόλου, μέσα από αυτή τη συζήτηση και τις επιμέρους διαφορές μας που τις καταθέτουμε στα όργανα του κόμματος και στα σώματα του κόμματος, να λαμβάνονται τελικά αποφάσεις, τις οποίες ακολουθούμε στο δημόσιο λόγο και στη δημόσια πρακτική μας» τόνισε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πάντοτε υπερασπίζεται τις συλλογικές, πλειοψηφικές αποφάσεις και «νομίζω ότι αυτός είναι ο κανόνας δημοκρατίας, μέσα από τον οποίον πρέπει να λειτουργεί ένα δημοκρατικό κόμμα, ένα κόμμα της Αριστεράς, ένα κόμμα που φιλοδοξεί να αλλάξει τον τόπο».

Zήτημα δημιουργήθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ και σχετικά με τις δηλώσεις της υποψήφιας ευρωβουλευτή του Σ. Παπαδογιάννη, η οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη δραχμή.

Όλα αυτά συμβαίνουν πάντως ενώ το κόμμα της αξωματικής αντιπολίτευσης ετοιμάζεται να κάνει νέα ρελάνς ενόψει ευρωεκλογών, ανακοινώνοντας νέες υποψηφιότητες ευρωβουλευτών, όπως του γνωστού ηθοποιού Λάκη Λαζόπουλου.