​Στις «μπίζνες» των Χρυσαυγιτών δεν χωρούν ούτε η φασιστική ιδεολογία ούτε και οι ρατσιστικές κορώνες τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για τη... Χρυσή Αυγή ΑΕ ήταν η αποκάλυψη του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου που έδωσε στη δημοσιότητα παραστατικά και τιμολόγια αξίας 24.969 ευρώ των Γιατρών του Κόσμου για προμήθεια σαμπουάν, αφρόλουτρων, σαπουνιών και άλλων υλικών από τον βουλευτή της ΧΑ Ηλία Παναγιώταρο που διατηρεί το κατάστημα με το όνομα «Φάλαγγα».

«Η Χρυσή Αυγή εμπαίζει ακόμα και αυτούς που την πι��τεύουν και οδηγούνται να στηρίζουν αυτό το νεοναζιστικό μόρφωμα. Καταθέτω δύο τιμολόγια του επιχειρηματία προς τους Γιατρούς του Κόσμου. Τα τιμολόγια ήδη στάλθηκαν στο ΣΔΟΕ και διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία. Είναι η αποτύπωση του φαρισαϊσμού του μορφώματος αυτού», δήλωσε ο Β. Κεγκέρογλου.

Οπως χαρακτηριστικά σημειώνεται στο ενημερωτικό σημείωμα που συντάχθηκε μετά την έρευνα ανεξάρτητης εταιρείας ορκωτών λογιστών, «τα αγαθά που αναφέρονται ως αγορασθέντα με το εν λόγω τιμολόγιο (είδη προσωπικής υγιεινής) δεν συνάδουν με τη δραστηριότητα του προμηθευτή, όπως αυτή προκύπτει από τη σφραγίδα του (είδη ρουχισμού)» και επισημαίνεται ότι «καθώς το θέμα ξεπερνά τους κανόνες επιλεξιμότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, η υπηρεσία μας θε��ρεί ότι χρήζει περαιτέρω έρευνας η νομιμότητα του τιμολογίου».

Το «ροζ» ξενοδοχείο

Αίσθηση είχε προκαλέσει τον Απρίλιο του 2012 η αποκάλυψη ότι ο αρχηγός της φασιστικής οργάνωσης, Νίκος Μιχαλολιάκος, είναι συνιδιοκτήτης με τη σύζυγό του σε ροζ ξενοδοχείο στην πλατεία Αττικής.

Μάλιστα, τον Αύγουστο του 2010 στο ξενοδοχείο είχε σημειωθεί ληστεία σε βάρος του ρεσεψιονίστ που είχε βάρδια. Στο επίσημο αστυνομικό δελτίο της επόμενης μέρας (25 Αυγούστου 2010) σημειώνεται: «Δύο δράστες εισέβαλαν στο ξενοδοχείο επί της οδού Λιοσίων 121 και με την απειλή όπλου ακινητοποίησαν τον αλλοδαπό υπάλληλο που βρισκόταν στην reception, άρπαξαν 600 ευρώ και διέφυγαν με μοτοσικλέτες». Από το δελτίο της ΕΛ.ΑΣ δεν φαίνεται αν ο συγκεκριμένος αλλοδαπός απασχολούνταν με ή χωρίς χαρτιά στην επιχείρηση ή ποιας εθνικότητας ήταν...

Γνωστές είναι πλέον και οι απόπειρες της Χρυσής Αυγής να «ελέγξει» την ιχθυόσκαλα Κερατσινίου. Πέρα από το γεγονός ότι συγγενής του Νίκου Κούζηλου, βουλευτή της ΧΑ στον Πειραιά, τοποθετήθηκε στη θέση του επόπτη (αναπληρωτή διευθυντή) στην ιχθυόσκαλα χωρίς τα τυπικά προσόντα, οι «επισκέψεις» της οργάνωσης ήταν συχνές, προκειμένου να «ακούσουν τα προβλήμα��α του κλάδου των ψαράδων». Το «παρών» είχε δώσει μάλιστα και ο προφυλακισμένος Ι. Λαγός, βουλευτής Β' Πειραιά. Την ίδια περίοδο, τουλάχιστον 3-4 φορές η ΧΑ έχει πάρει δωρεάν ψάρια από τα περισσεύματα.

Αλλά και στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη του Περάματος, οι χρυσαυγίτες έχουν δηλώσει την πρόθεσή τους να κυριαρχήσουν.


Η διαδρομή των χρημάτων

Συνδρομές, μπλουζάκια, βιβλία, σημαίες... Πολλές «αφορμές» για εισπράξεις έβρισκαν τα στελέχη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου να αυξήσουν τα έσοδά τους από τα μέλη τους. Τα χρήματα αυτά συγκεντρώνονταν από τις τοπικές οργανώσεις και αποστέλλονταν στα «κεντρικά», όπου γινόταν και η διαχείρισή τους.

Μαρτυρία αναφέρει ότι «τον καιρό πριν από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, από τις πωλήσεις των ρούχων, αλλά και των βιβλίων του Μιχαλολιάκου και των υπολοίπων του εθνικοσοσιαλισμού, μια τοπική θα μπορούσε να μαζεύει περίπου 2.000 ευρώ. Τα χρήματα αυτά τα στέλναμε στη Δηληγιάννη και το δικό μας ταμείο έμενε... μείον. Δεν είχαμε ιδέα ποιος έπαιρνε αυτά τα λεφτά ή πού δίνονταν».