Πρώτη δημοσίευση:14:36

Σε ελληνικό έδαφος πατάει η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η οποία έφτασε λίγα λεπτά μετά τις δύο το μεσημέρι στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, όπου την υποδέχτηκε θερμά ο πρωθυπουργός Α.Σαμαράς.

Η Γερμανίδα αξιωματούχος ήταν…… Αγγλίδα στο ραντεβού της, αφού έφτασε στην ελληνική πρωτεύουσα χωρίς καθυστέρηση, με τα μέτρα ασφαλείας στην ελληνική πρωτεύουσα να είναι αυστηρά σε όλο τον άξονα: Βουλή, Μαξίμου, Χίλτον.

Με φόντο την επιτυχημένη πρώτη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές μετά από τέσσερα χρόνια, η κ.Μέρκελ φορώντας ένα καφετί-μόκα σακάκι στην κλασική αγαπημένη της γραμμή και μαύρο παντελόνι ήρθε στην χώρα μας χαμογελαστή και με φιλική διάθεση προς τον ελληνικό λαό.

Μέρκελ: Επιθυμούμε να δώσουμε ώθηση στις νέες επιχειρήσεις

Μιλώντας σε φόρουμ με νέους επιχειρηματίες και εκπροσώπους μικρομεσαίων κυρίως start up επιχειρήσεων, παρουσία του Α.Σαμαρά, η κ.Μέρκελ επανέλαβε για ακόμη μια φορά την στήριξη της στους Έλληνες, τονίζοντας πως αν και ο δρόμος είναι δύσκολος και απαιτούνταν αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, η χώρα αποκτά πλέον περισσότερες δυνατότητες.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος υποστήριξε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για επιχειρηματικότητα τόσο σε παραδοσιακούς τομείς, όπως ο τουρισμός και η αγροτική παραγωγή όσο και σε νέους τομείς, όπως η παροχή υπηρεσιών μέσω Internet, που δίνει τη δυνατότητα προσέγγισης νέων αγορών.

Αναγνώρισε ότι μεγάλο πρόβλημα είναι η πρόσβαση στην χρηματοδότηση, είπε ωστόσο ότι έχουν γίνει τα πρώτα βήματα, για να δοθεί ώθηση στις νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο παράδειγμα της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, όπου μετά την πτώση του τείχους πολλά επαγγέλματα, όπως ανέφερε, έχασαν την χρησιμότητά τους και η ανεργία εκτοξεύτηκε.

«Έχω απόλυτη εικόνα του βάρους που βιώνετε κι εσείς» είπε προσθέτοντας ότι στην πατρίδα της πολλοί ακολούθησαν με θάρρος νέους δρόμους και τα προβλήματα ξεπεράστηκαν.

«Είμαι σίγουρη ότι και στην Ελλάδα θα γίνει το ίδιο», συνέχισε η κ. Μέρκελ, ενώ αναρωτήθηκε με δόση χιούμορ εάν οι φίλοι όσων βρίσκονται στο φόρουμ θα τους δεχτούν απόψε στις παρέες τους, όταν μάθουν ότι συνομίλησαν με την γερμανίδα καγκελάριο,

Σαμαράς: Τα επόμενα βήματα

«Οραματιζόμαστε μία Ελλάδα που στα επόμενά της βήματα, δηλαδή στα βήματα της ανάπτυξης, δίνει έμφαση στην εξωστρέφεια, την καινοτομία και την έμφαση στην εμπορευματικότητα» είπε από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς στο φόρουμ .

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «αυτή η Ελλάδα, η Ελλάδα της ανάπτυξης, χρειάζεται άτομα με νέες ιδέες». «Έχει γίνει εργασία με τις προσπάθειες του ελληνικού λαού για μία Ελλάδα που θα παράγει αντί να καταναλώνει» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Στις 5.30 μ.μ. η Γερμανίδα καγκελάριος θα μεταβεί στο Μέγαρο Μαξίμου όπου θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου μαζί με τον κ. Σαμαρά, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για τη Γερμανία, θα γευματίσει, δοκιμάζοντας ελληνικές λιχουδιές σε άγνωστη για λόγους ασφαλείας …..τοποθεσία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η Γερμανίδα καγκελάριος θα δειπνίσουν στην Πλάκα, ώστε να τους δοθεί και η ευκαιρία να θαυμάσουν τα στενά της παραδοσιακής συνοικίας του κέντρου της πόλης.