Για το αδίκημα της τοκογλυφίας από κοινού και κατ’ εξακολούθηση καλείται να λογοδοτήσει ο πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ανθόπουλος.

Με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, ο πρώην υφυπουργός Παιδείας και επί σειρά ετών βουλευτής Σερρών οδηγείται στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων μαζί με άλλους τρεις συγκατηγορούμενούς του.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από έναν χρόνο, ο κ. Ανθόπουλος είχε οδηγηθεί ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος και του είχε επιβάλει περιοριστικούς όρους και εγγύηση-μαμούθ ύψους 200.000 ευρώ.

Γιατί κατηγορείται ο πρώην υπουργός

Ο 65χρονος πρώην πολιτικός κατηγορείται για τοκογλυφία σε βάρος ιδιοκτήτριας εταιρείας καπνεμπορίου με έδρα την ��αβάλα. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπουλος ενεπλάκη στην υπόθεση ως δικηγόρος, αλλά και ως πρόσωπο που κατείχε ισχυρή δημόσια θέση.
040413130529_9971.jpg
Η ιδιοκτήτρια της καπνεμπορικής εταιρίας ζήτησε βοήθεια από κ. Ανθόπουλο, για να αντιμετωπίσει προβλήματα ρευστότητας και εκείνος εμφανίζεται να μεσολαβεί σε επτά συμβάσεις πώλησης καπνού, από το 2002 ως το 2005.

Έτσι, η εταιρεία παρουσιαζόταν να πουλάει ακατέργαστο καπνό σε άλλη εταιρεία, ενώ την ίδια ημέρα εμφανίζονταν πωλήσεις κατεργασμένων καπνών σε μονοπρόσωπη επιχείρηση ΕΠΕ, με ποσοστό 10% πάνω από την τιμή αγοράς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Ανθόπ��υλος ότι εισέπραξε παράνομα 1.757.800 ευρώ από το 2002 έως το 2005, ενώ ήδη έχουν πιστοποιηθεί 700.000 ευρώ σε εμβάσματα του ιδίου και της συζύγου του.

Τι απαντά ο ίδιος στις κατηγορίες

Σε ανοικτή επιστολή που είχε στείλει ο ίδιος μετά την απολογία του στον ανακριτή είχε υποστηρίξει ότι άδικα διασύρεται και πως αναμείχθηκε στην υπόθεση ως δικηγόρος.

«Δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι σήμερα (σ.σ.: το 2013) δεν άνοιξε το ΣΔΟΕ τους λογαριασμούς μου. Δεν υπάρχουν χρήματα και αυτό το ξέρω καλύτερα από τους άλλους» είχε αναφέρει -μεταξύ άλλων- στην επιστολή του.