«Αναγκαία» χαρακτήρισε την εξυγίανση των οικονομικών της Ελλάδα�� ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος υπεραμύνθηκε των πολιτικών λιτότητας.

«Υποστηρίζω την εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Καταφέραμε -και πρωτίστως χάρη στις δικές μου προσπάθειες- να καταστήσουμε σαφές σε όλες τις χώρες ότι δεν υπήρχε περίπτωση να βγει η Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ. Πάντα πίστευα ότι η ιδέα της εξόδου της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά επικίνδυνη για τη μετάδοση της κρίσης. Όμως, προϋπόθεση για το επιχείρημα αυτό ήταν η δέσμευση (σ.σ.: της χώρας) για δημοσιονομική εξυγίανση» τόνισε ο υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και πρώην πρόεδρος του Eurogroup επί εννέα χρόνια στην εφημερίδα Le Soir.

O Γιούνκερ σημείωσε ότι δεν υφίσταται βιώσιμη ανάπτυξη επί ενός διαρκώς αυξανόμενου δημοσίου χρέους και υπογράμμισε ότι το 2005 είχε προωθήσει «μια σημαντική μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας, ώστε να λαμβάνονται υπόψη οι φάσεις της οικονομικής ύφεσης. Αν δεν είχα κάνει αυτή τη μεταρρύθμιση το 2005, η ευρωζώνη δε θα είχε επιβιώσει από την οικονομική κρίση».

Παράλληλα, ο πρώην πρόεδρος του Eurogroup έστειλε αυστηρό μήνυμα στους σοσιαλιστές καλώντας τους «να μην λένε σήμερα ότι έχουν χύσει δάκρυα για την Ελλάδα» και εξηγεί το λόγο: «Αντιτάχθηκα στην ιδέα της περαιτέρω μείωσης του κατώτατου μισθού στην Ελλάδα. Όμως οι Ολλανδοί, οι Φιλανδοί και άλλοι, καθώς και οι υπουργοί της Μάλτας, της Κύπρου, της Σλοβακίας, της Σλοβενίας και της Πορτογαλίας, δεν ήθελαν να ζητήσουν από τα κοινοβούλιά τους τη συγκατάθεσή τους για τα προγράμματα προσαρμογής που αναπτύσσαμε, ενώ ταυτόχρονα οι συνθήκες διαβίωσης στις χώρες αυτές ήταν χαμηλότερες σε σχέση με την Ελλάδα. Ανάμεσα σε εκείνους που προέβαλαν το επιχείρημα αυτό υπήρχαν και σοσιαλιστές».