«Η ελληνική ανάκαμψη είναι εκπληκτική», σχολιάζει ο αρθρογράφος του Reuters, Hugo Dixon, σε σημερινό του άρθρο.

Όπως επισημαίνει, πριν από δύο χρόνια, η χώρα έμοιαζε να βρίσκεται στα πρόθυρα μιας άτακτης χρεοκοπίας και εξόδου από το ευρώ. Τώρα είναι στα πρόθυρα της επιστροφής στην αγορά ομολόγων με την έκδοση πενταετούς ομολόγου 2 δισ. ευρώ.

Υπογραμμίζει βέβαια πως υπάρχουν ακόμη πολιτικά ρίσκα, και ότι η πραγματική οικονομία μόλις τώρα άρχισε να κάνει τη στροφή. Αλλά η ανάκαμψη είναι εντυπωσιακή. «Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, η οποία έφθασε στο 30% ύστερα από την αναδιάρθρωση χρέους πριν από δύο χρόνια, βρίσκεται τώρα στο 6,2%».

Η αλλαγή της διάθεσης στις αγορές οφείλεται, σύμφωνα με το ξένο πρακτορείο, κυρίως σε εξωτερικούς παράγοντες. Στην υπόσχεση της ΕΚΤ να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ, πριν από δύο χρόνια, και στο πιο πρόσφατο τέλος της «ερωτικής σχέσης» των επενδυτών με τις αναδυόμενες αγορές, που σημαίνει ότι η ρευστότητα που έχει συσσωρευτεί στην παγκόσμια οικονομία, αναζητά ευκαιρίες σε άλλες περιοχές, όπως η Ελλάδα.

Επιπλέον, σημειώνει ο Dixon, η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά έχει εκπλήξει τους παρατηρητές στο εσωτερικό και στο εξωτερικό με την ικανότητά της να συνεχί��ει τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που ξεκίνησαν οι προκάτοχοί του. Οι πιο σημαντικές επιτυχίες, υπήρξαν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, που έχουν αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, και η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Επισημαίνει ωστόσο ότι το χρέος της Αθήνας βρίσκεται ακόμη κοντά στο 180% του ΑΕΠ. «Αλλά δεν είναι τόσο μεγάλο βάρος όσο φαίνεται από τον αριθμό, διότι το μεγαλύτερο μέρος του το κατέχουν άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης, ως αποτέλεσμα των δύο διασώσεων». Και όχι μόνο αυτά τα δύο δάνεια φέρουν πολύ χαμηλό επιτόκιο, λίγο πάνω από το 2%, αλλά η Αθήνα δεν χρειάζεται να αρχίσει να τα ξεπληρώνει μέχρι το 2022 και από τότε έχει άλλα 20 χρόνια ν�� ολοκληρώσει το έργο.

Σύμφωνα με τον Dixon δεν αποτελεί έκπληξη ότι οι επενδυτές φαίνονται πρόθυμοι να αγοράσουν τα πενταετή ελληνικά ομολόγα. Εξάλλου, θα πάρουν τα λεφτά τους προτού η Αθήνα αποπληρώσει τους πιστωτές του επίσημου τομέα. Ακόμη, το επιτόκιο, το οποίο πιθανώς θα είναι κάπου κοντά στο 5%, είναι πιο ελκυστικό από ό,τι προσφέρεται σε ομόλογα σκληρού νομίσματος άλλων χωρών.

Μια καλή έκβαση για την Ελλάδα θα ήταν να δει την αύξηση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από τα 30 στα 50 χρόνια, πάγωμα του επιτοκίου στο τρέχον επίπεδο, και παράταση της περιόδου στη διάρκεια της οποίας δεν θα πρέπει να αποπληρώνει το χρέος της, κατά πέντε ακόμη χρόνια. Η βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τη Γερμανία –της οποίας η Καγκελάριος Angela Merkel θα επισκεφθεί την Αθήνα στις 11 Απριλίου- υποδηλώνει ότι υπάρχει μια εύλογη πιθανότητα πως θα μπορούσε να ανταμειφθεί για την καλή συμπεριφορά της, καταλήγει o αρθρογράφος του Reuters.