Την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης προκάλεσαν οι εξαγγελίες τουπρωθυπουργού Α. Σαμαρά για συμψηφισμό των οφειλών των ιδιωτών με το Δημόσιο.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός μετατρέπει τα αυτονόητα σε προεκλογικές εξαγγελίες. Τίποτα όμως δεν μπορεί να συγκαλύψει την οικτρή κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει χιλιάδες μικροεπαγγελματίες, εξαιτίας της βάρβαρης μνημονιακής πολιτικής και της οικονομικής ασφυξίας που επικρατεί στην αγορά» ανέφερε ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ κριτική είχε ασκήσει προηγουμένως και το ΚΚΕ,που κατηγορεί την κυβέρνηση για «προσπάθεια να «ρίξει στάχτη στα μάτια χιλιάδων μικροεμπόρων και αυτοαπασχολούμενων που καταστρέφονται σήμερα από την κρίση και την κυβερνητική πολιτική, η οποία υπηρετεί την κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων».

Για «αυτονόητα» έκανε λόγο σε ανακοίνωσή της και η ΔΗΜΑΡ: «Για μια ακόμα φορά, τα αυτονόητα επιχειρείται να εμφανισθούν ως 'πολιτικά δώρα' και οι στοιχειώδεις λειτουργίες μιας ευνομούμενης πολιτείας ως μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Τι άραγε τόσο καιρό δεν επέτρεπε τον συμψηφισμό οφειλών μεταξύ ιδιωτών και δημοσίου, για τον οποίο σήμερα η κυβέρνηση κομπάζει; Οι προεκλογικές μεγαλοστομίες, με βάθος… εξαμήνου, δεν μπορούν να κρύψουν την πραγματικότητα των αθετήσεων» σχολιάζει η ΔΗΜΑΡ.

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων, ο γραμματέας Εργασιακών Θεμάτων του κόμματος Γ.Ρωμανιάς υποστήριξε σχετικά με τις βελτιώσεις στην απονομή συντάξεων που εξήγγειλε ο κ. Σαμαράς: «Την ώρα που ο πρωθυπουργός υπερηφανεύεται για τα δήθεν επιτεύγματα της κυβέρνησής του, οι δηλώσεις εντυπωσιασμού κρύβουν ανακρίβειες».