Αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων σε 2 δόσεις σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών.

Όσοι έχουν καταθέσει πινακίδες θα μπορούν να επανακυκλοφορήσουν για ορισμένο διάστημα τα αυτοκίνητά τους πληρώνοντας τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούν μόνο στο διάστημα αυτό και όχι σε ολόκληρο το έτος:

- Είτε να ξανακυκλοφορήσουν τα αυτοκίνητά τους για χρονικό διάστημα ενός μηνός παίρνοντας πίσω τις πινακίδες, πληρώνοντας στο Δημόσιο το 1/12 των τελών κυκλοφορίας του 2014, δηλαδή τα τέλη που αντιστοιχούν σε ένα μήνα.

- Είτε να ξαναθέσουν σε κυκλοφορία τα αυτοκίνητά τους οποιαδήποτε στιγμή μέσα στο έτος παίρνοντας πίσω τις πινακίδες, πληρώνοντας τα τέλη που αναλογούν στο χρονικό διάστημα κατά το οποίο θα ξανακυκλοφορήσει το όχημα.

Σε αυτήν την περίπτωση όμως χρονικό διάστημα κυκλοφορίας μεγαλ��τερο των 15 ημερών σε ένα μήνα, θα θεωρείται ολόκληρος μήνας, ενώ μικρότερα των 15 ημερών δε θα λαμβάνεται υπόψη.

Για παρ��δειγμα, αν ένας φορολογούμενος ξαναθέσει το αυτοκίνητό του σε κυκλοφορία στις 13 Ιουνίου θα πρέπει να πληρώσει τα τέλη για το διάστημα από 1 Ιουνίου έως 31 Δεκεμβρίου ενώ αν ξανακυκλοφορήσει το αυτοκίνητο από 20 Ιουνίου τότε θα πληρώσει από 1 Ιουλίου έως 31 Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σχετική νομοθετική ρύθμιση με την οποία ουσιαστικά θα καθιερώνονται τα αναλογικά τέλη κυκλοφορίας, θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Μειώσεις 30% στα τεκμήρια των Ι.Χ και αντίστοιχη μείωση στο φόρο πολυτελείας:

Σε δεύτερη φάση, σε άλλο νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στη Βουλή το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο, θα περιληφθούν ακόμη πιο σημαντικές αλλαγές στη φορολογία των αυτοκινήτων οι οποίες θα προβλέπουν:

- Μείωση στα τεκμήρια για όλα τα Ι.Χ. Οι μειώσεις θα φτάνουν το 30% και θα ισχύσουν για τα εισοδήματα του 2014 που θα φορολογηθούν το 2015.

- Μειώσεις στους φόρους πολυτελούς διαβίωσης για τα Ι.Χ αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 1.928 κυβικών εκατοστών.

Τέλος να σημειωθεί ότι στο πρώτο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα θα προβλέπεται ο συμψηφισμός του ΦΠΑ που χρωστούν οι επιχειρήσεις με τον ΦΠΑ που οφείλουν οι φορείς της γενικής κυβέρνησης στις επιχειρήσεις.
Y0SCWLYF.jpg