Η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές θα είναι η απάντηση του λαού μας στο κοινωνικό έγκλημα της λιτότητας που επιβλήθηκε στον ελληνικό λαό, τόνισε σε ομιλία του στο Παλέρμο της Ιταλίας ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι η νίκη αυτή θα δείξει το δρόμο σε όλη την Ευρώπη και θα σηματοδοτήσει την αρχή του τέλους της λιτότητας.

Ακόμα εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψηφοδέλτιο «Άλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα», που υποστηρίζεται από την ιταλική αριστερά.

Συγκεκριμένα είπε ότι «οι δυνάμεις αυτές εκπροσωπούν την Ευρώπη της εργασίας και του πολιτισμού, ενώ οι αντίπαλοί μας, οι συντηρητικοί, οι φιλελεύθεροι και η προσεταιρισμένη στο νεοφιλελευθερισμό ηγεσία της σοσιαλδημοκρατίας, εκπροσωπούν τα συμφέροντα των εγχώριων οικονομικών ολιγαρχιών των χωρών της Ευρώπης».

Αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα, ο κ. Τσίπρας είπε ότι η άκρα δεξιά στην Ευρώπη δεν είναι εχθρός του συστήματος, αλλά είναι οργανικό μέρος του κατεστημένου και συνεργάζεται στενά με το κατεστημένο, «όπως αποκαλύφθηκε χθες στην Ελλάδα, που βγήκαν στο φως οι στενές μυστικές σχέσεις της κυβέρνησης Σαμαρά με τους νεοναζί της Χρυσής Αυγής».

«Η ακροδεξιά είναι το μακρύ χέρι του νεοφιλελευθερισμού», πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ καθώς όπως είπε «δεν αντιπαρατίθενται με το σύστημα που γεννά την αδικία, αλλά αντιπαρατίθενται με τους μετανάστες. Για αυτό αντισυστημική ψήφος δεν είναι εκείνη που ενισχύει τις εφεδρείες του συστήματος, αλλά εκείνη που τις αποδυναμώνει».

Γι αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, «αντισυστημική δεν είναι η ψήφος στην οπισθοδρόμηση των εθνικισμών και των αντιπαραθέσεων, είναι η ψήφος στην ελπίδα για τη δημοκρατική και προοδευτική αλλαγή στην Ευρώπη. Γι' αυτό η ψήφος στην «Άλλη Ευρώπη», η ψήφος στην Ευρωπαϊκή Αριστερά είναι αποτελεσματική ψήφος εξουσίας».