​«Δεν επιθυμούμε τη διάλυση της ευρωζώνης, αλλά δεν θέλουμε να είμαστε όμηροι κανενός». Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στην γερμανική εφημερίδα Die Zeit σε συνέντευξη με τίτλο «Με ιδρώτα και αίμα».

«Βασικός μας στόχος είναι οι Έλληνες να βγουν από την κρίση με αξιοπρέπεια και η ευρωζώνη να επιστρέψει στο δρόμο της ανάπτυξης» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , εκφράζοντας την αισιοδοξία πως δεν θα ζήσουμε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα στην ευρωζώνη.

«Η Ελλάδα παραμένει συστημικό ρίσκο για την ευρωζώνη, γι αυτό μια λύση είναι προς το συμφέρον όλων. Η Γερμανία θα πρέπει να αποφασίσει αν θέλει να είναι ηγετική δύναμη της ΕΕ ή μιας γερμανικής Ευρώπης. Όμως αυτό δεν θα ήταν καλό ούτε για τη Γερμανία. Δεν θα έπρεπε να μετατρέψει τις άλλες χώρες σε υπερχρεωμένες αποικίες διότι αυτό θα ήταν ηγεμονία σε γυάλινα πόδια» τονίζει ο κ.Τσίπρας, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει διαγραφή χρεών όπως έγινε το 1953 με την Γερμανία.

«Η Ελλάδα δεν θα βγει από την κρίση με πλεονάσματα που πέτυχε η κοινωνία με ιδρώτα και αίμα. Προτείνω τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών και ένα μορατόριουμ για την αποπληρωμή των χρεών. Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό new deal. Χρειαζόμαστε ένα πρόγραμμα σταθεροποίησης που προβλέπει μόνο οικονομική βοήθεια για να επιλυθεί η ανθρωπιστική κρίση, αλλά δεν αυξάνει ταυτόχρονα τα χρέη. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση με δημόσιες επενδύσεις σε θέσεις εργασίας και ανάπτυξη» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγοντας ξανά το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων .

«Είναι υπόθεση των κυβερνήσεων να διαπραγματευθούν μια συμφωνία για τα γερμανικά χρέη που παραμένουν ανοιχτά. Το τελικό ποσό δεν είναι τόσο σημαντικό. Ακόμα κι αν ήταν μόνο ένα ευρώ θα είχε ένα σημαντικό συμβολικό χαρακτήρα» αναφέρει.