​«Η διεθνής αίσθηση -και η οικονομική και η πολιτική- είναι πως έχουμε αλλάξει σελίδα» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, ο οποίος υπογράμμισε ότι η Ελλάδα βγαίνει από την κρίση και το μνημόνιο.

«Όλοι είναι έτοιμοι να αποδεχθούν πια τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού, χάρη στις θυσίες των Ελλήνων και των Ελληνίδων» ανέφερε και τόνισε ότι «είναι κρίμα που αυτό που γίνεται αντιληπτό διεθνώς, δεν γίνεται αντιληπτό από ορισμένους επίμονους κύκλους στην Ελλάδα που στενοχωριούνται επειδή η χώρα αλλάζει εποχή, αλλάξει σελίδα. Όμως, προχωράμε και αυτό θα φανεί στην καθημερινή ζωή όλων των ελληνικών οικογενειών», τόνισε ο κ.Βενιζέλος που έχει σειρά επαφών με υπουργούς Εξωτερικών, με εκπροσώπους κυβερνήσεων οι οποίοι μετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, της Συνόδου Κορυφής ΕΕ.

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ και τη Ρωσία ο κ.Βενιζέλος είπε πως «η πολιτική μας είναι και πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική αρχών, βασισμένη στο διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των υφισταμένων συνόρων», επισημαίνοντας πως στέλνεται ένα πολύ καθαρό μήνυμα από την άποψη αυτή.

«Πρέπει να κρατήσουμε ανοιχτά τα κανάλια, τους δίαυλους του πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου με τη Ρωσία, γιατί πρέπει να αποφύγουμε την επιστροφή στις συνθήκες ψυχρού πολέμου και πρέπει να πάμε σε αποκλιμάκωση της έντασης» πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, «χρειάζονται κινήσεις που να πείθουν ότι υπάρχει βούληση αποκλιμάκωσης για να φθάσουμε σε μια κοινά αποδεκτή λύση και κατάσταση για την Ουκρανία, αλλά και για την ασφάλεια στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Η θέση μας, η ελληνική θέση, είναι πάντα μια θέση υπεύθυνη, μια θέση η οποία είναι ώριμη, συγκρατημένη».

«Μετέχουμε στο κεντρικό ρεύμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ, αλλά βεβαίως έχουμε την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τα διδάγματα της ιστορίας και να κινούμαστε επί τη βάσει θεμελιωδών δογμάτων, το πρώτο από τα οποία είναι το διεθνές δίκαιο, ο σεβασμός στη διεθνή νομιμότητα. Γιατί αυτό για μας, για τα εθνικά μας θέματα, είναι το βασικό εργαλείο, το βασικό επιχείρημα» κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.