«Δεν θέλουμε άλλο Μνημόνιο για την Ελλάδα» ήταν η ουσία της απάντησης του Γερούν Νταϊσελμπλούμ σε ερώτηση για το αν η Ελλάδα θα χρειαστεί νέο πρόγραμμα στήριξης μετά το καλοκαίρι.

«Καταγράφω την αισιοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να μην χρειαστεί άλλο πρόγραμμα. Κι εμείς θέλουμε να συμφωνήσουμε και με αυτή την πρόβλεψη και με αυτή την αισιοδοξία. Νομίζω ότι είναι πάρα πολύ νωρίς να πει κανείς το οτιδήποτε άλλο» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Υπενθυμίζεται ότι ο Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος το πρωί στο Ζάππειο Μέγαρο για τη διάσκεψη του Eurogroup, δήλωσε απαντώντας σε σχετική ερώτηση του STAR ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα ξεκινήσει το καλοκαίρι.
Ο Όλι Ρεν, από την πλευρά του, δήλωσε πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα επανέλθει στις αγορές: «Είμαστε πεπεισμένοι ότι θα επανέλθει στις αγορές και θα μπορέσει να έχει οικονομική ανάκαμψη. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει το δρόμο των μεταρρυθμίσεων». Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας αναγνώρισε τις θυσίες της Ελλάδας και «τις τεράστιες προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία 4 χρόνια για να μπει σε μοντέλο μεγαλύτερης ανάπτυξης». Ο ίδιος, απαντώντας σε ερώτηση του STAR για το αν έχει επιφυλάξεις η ευρωπαϊκή επιτροπή για το πολυνομοσχέδιο, όπως για το γάλα, σημείωσε: «Το κείμενο είναι στα ελληνικά. Θα το μελετήσουμε. Και είναι πιθανόν να γίνουν κάποιες αλλαγές, οι οποίες όμως δεν θα είναι σημαντικές».

Με τη σειρά του ο Μάριο Ντράγκι αναγνώρισε ότι η Ελλάδα υπέφερε πολύ αλλά πλέον αρχίζει να βλέπει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα: «Τα θετικά α��χίζουν τώρα να διαφαίνονται, η Ελλάδα αρχίζει να ανακάμπτει». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, ωστόσο, κάλεσε τη χώρα μας να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις και σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποδομηθούν τα επιτεύγματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή.
Ο Ρέγκλινγκ του ESM, τέλος, είπε ότι είναι έτοιμοι να εκταμιεύσουν τα 8,3 δισ. ευρώ για την Ελλάδα τους επόμενους τρεις μήνες.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση του Eurogroup: Η ανακοίνωση του Eurogroup.docx

ΒΙΝΤΕΟ STAR