Να βρουν κοινό σημείο για να μην χυθεί η καρδάρα με το γάλα, αναζητούν υπουργείο Ανάπτυξης και αγελαδοτρόφοι. Οι γαλακτοπαραγωγοί μετά από κοινή τους απόφαση, κάνουν ένα βήμα πίσω για το γάλα της μιας ημέρας και το φρέσκο πασ��εριωμένο των δέκα ημερών, βάζοντας ωστόσο διαφορετικά όρια στην διάρκεια ζωής της κάθε κατηγορίας.

«Το γάλα της μιας ημέρας να είναι το γάλα των πέντε ημερών, και το φρέσκο παστεριωμένο, ανάλογα με τις τεχνολογικές δυνατότητες, να φτάνει το πολύ μέχρι επτά ημέρες» δήλωσε στο Star o Γιώργος Κεφαλάς, πρόεδρος των αγελαδοτρόφων.

Την πρόταση ωστόσο των παραγωγών απορρίπτει ο υφυπουργός Ανάπτυξης Θανάσης Σκορδάς, χαρακτηρίζοντάς την ανέφικτη.

«Η πρόταση των κτηνοτρόφων είναι γάλα ημέρας να ονομαστεί το γάλα των 5 ημερών που υπάρχει σήμερα. Η πρόταση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή και νομίζω ότι εμείς την πρόταση που έχου��ε καταθέσει μ' αυτή θα πάμε στη Βουλή και βεβαίως η Βουλή διατηρεί το δικαίωμα να νομοθετήσει» τόνισε ο υφυπουργός Ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο βελτιώσεων στο νομοσχέδιο για το γάλα, ώστε να κάμψει τις αντιδράσεις των κυβερνητικών βουλευτών, αλλά και του Αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμου Χαρακόπουλου, ο οποίος διαμηνύει ότι επιμένει και ότι βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτησή του από την κυβέρνηση.

«Το νομοσχέδιο μέχρι την κατάθεσή του επιδέχεται βελτιώσεις. Οι αλλαγές όμως θα είναι περιορισμένες εμβέλειας. Θυμίζω ότι μέσα στην κρίση έχουμε το τρίτο ακριβότερο γάλα στην Ευρώπη. Ελλάδα1,28, Ισπανία 0,80 ευρώ» ανέφερε χαρακτηριστικά στον Real Fm ο κ. Χατζηδάκης,

Το ακριβό γάλα φτάνει στον καταναλωτή, όχι μόνο λόγω του κόστους συλλογής και διανομής αλλά και λόγω των ακριβών ζωωτροφών. Στο προσκήνιο όμως έρχονται και οι κοινοτικές επιδοτήσεις που δόθηκαν σε κτηνοτρόφους από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αναπτύξουν μεγαλύτερες μονάδες, ώστε από τη μια να έχουν αυξημένη παραγωγή γάλακτος, και από την άλλη χαμηλότερο κόστος εκτροφής των ζώων, αφού δεν θα χρειάζεται να αγοράζουν ζωοτροφές, αλλά θα βόσκουν ελεύθερα.

«Δεν γίνεται αυτό, δεν είμαστε Ολλανδία, ο καιρός δεν βοηθά να βόσκουν ελεύθερα τα ζώα» δηλώνει στο Star για το ζήτημα ο κτηνοτρόφος Χρήστος Τσομπανος.

Οι αγελαδοτρόφοι λένε πως συρρίκνωσαν την παραγωγή γάλακτος εξαιτίας των υψηλών προστίμων. Ωστόσο το μέγα ζητούμενο ακόμα είναι να μπορεί ο καταναλωτής να μπορεί να βρίσκει στο ράφι του σούπερ μάρκετ φτηνό γάλα…