Νέο «μαχαίρι�� στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων, που μπορεί να φθάσει έως και το 50%, προωθεί η κυβέρνηση, σχεδιάζοντας παράλληλα και αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου των οικονομικών τους.

Η σχετική πρωτοβουλία, που κρίνεται πάντως και «ηθικά» επιβεβλημένη μετά τις γενικευμένες περικοπές μισθών, συντάξεων και κρατικών δαπανών την περίοδο της κρίσης, συζητήθηκε στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο, την περασμένη Τετάρτη και θα εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αλλαγών για την ενίσχυση της διαφάνειας στον δημόσιο βίο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές ανακοινώσεις, που θα συνδυαστούν και με τις κυβερνητικές προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση, θα παρουσιαστούν πριν από τις ευρωεκλογές, αλλά θα ψηφιστούν τον Ιούνιο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι την περίοδο 2009 - 2010 το ύψος της κρατικής χρηματοδότησης προς τα κόμματα, που διανέμεται με βάση τα εκλογικά τους ποσοστά, είχε φθάσει τα 55 εκατ. ευρώ. Έπειτα από διαδοχικές μειώσεις την τελευταία τριετία, έφθασε το 2013 τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Με τη νέα μείωση το ποσό θα περιοριστεί σε όχι πολύ πάνω από τα 10 εκ. ευρώ.

Αυστηρότερος έλεγχος και στα οικονομικά των κομμάτων

Την ίδια ώρα, με το προωθούμενο νομοθετικό πλαίσιο θα ενισχύεται και η διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, με πρόνοιες που παραπέμπουν στο «αμερικανικό μοντέλο». Τα τελευταία θα είναι εφ' εξής υποχρεωμένα να δημοσιοποιούν τις πηγές χρηματοδότη��ής τους, όταν είναι ιδιώτες, ενώ θα υπάρξει και μηχανισμός ελέγχου των δαπανών τους.

Ειδικότερα, θα προβλέπεται:

• Ο έλεγχος να μη γίνεται πλέον από την ίδια τη Βουλή, αλλά από ένα σώμα που θα περιλαμβάνει και δικαστικούς, με τους βουλευτές να μην είναι σε καμία περίπτωση η πλειοψηφία.

• Τα κόμματα θα υποχρεούνται να τηρούν βιβλία γ΄ κατηγορίας.

• Οι οικονομικές ενισχύσεις ιδιωτών προς τα κόμματα θα είναι ονομαστικές και δεν θα επιτρέπεται να υπερβαίνουν τις 50 χιλιάδες ευρώ.