Τσεκούρι και μάλιστα δίχως εξαιρέσεις έχει πέσει στα εφάπαξ που χορηγεί το Δημόσιο. Σωστά; Κι όμως… λάθος!

Μάλιστα, όχι μόνο υπάρχουν εξαιρέσεις αλλά ήταν η ίδια η τρόικα που ζήτησε από το υπουργείο Εργασίας να μάθει για ποιο λόγο έχουν εξαιρεθεί από τις περικοπές που έχουν γίνει στα εφάπαξ περίπου 20 ταμείων πρόνοιας, 17 ειδικοί λογαριασμοί πρόνοιας και ταμεία αρωγής υπουργείων, ασφαλιστικών ταμείων, δημοσίων οργανισμών (ΔΕΚΟ) και νομικά πρόσωπα του Δημοσίου.

Την ώρα, λοιπόν, που το πλαφόν για τους δημοσίους υπαλλήλους είναι τα 40.000 ευρώ, οι υπάλληλοι της Βουλής παρά τις μειώσεις αναμένεται να πάρουν τουλάχιστον διπλάσιο εφάπαξ!

Ειδικότερα, το «ψαλίδι» στα εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής (το οποίο θα ισχύσει τελικά από τη δημοσίευση του σχετικού ΦΕΚ και όχι από την 1/1/2014) προβλέπει ότι θα παίρνουν κατά τη συνταξιοδότησή τους 1,8 μισθούς ως εφάπαξ αντί για 2,5 που παίρνουν τώρα.

Δηλαδή, μετά τη μείωση του εφάπαξ, ένας υπάλληλος της Βουλής, που θα συνταξιοδοτηθεί με 35ετία, θα πάρει 63 μισθούς ως εφάπαξ από 87,5 μισθούς που έπαιρνε πριν τη μείωση. Λαμβάνοντας υπόψη μια χαμηλή -ίσως τη χαμηλότερη- μηνιαία αμοιβή (πχ. 1.300 ευρώ), οι 63 μισθοί σημαίνουν ότι το κατώτατο ύψος του νέου εφάπαξ για τους υπαλλήλους της Βουλής κυμαίνεται στα 81.900 ευρώ! Γίνεται αντιληπτό ότι για ένα υπάλληλο με υψηλότερες αποδοχές, το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τις 100.000 ευρώ.

Η απόφαση, λοιπόν, για τη μείωση του εφάπαξ των υπαλλήλων της Βουλής αποτελεί πρόκριμα και για τα 17 ταμεία αρωγής που έχουν μείνει εκτός περικοπών και τα ανακάλυψε η τρόικα, ζητώντας να γίνουν και σε αυτά μειώσεις…