Μήνυμα για τις κόντρες μέσα στην κυβέρνηση, με τελευταίο κρούσμα τη σφοδρή σύγκρουση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γ. Μιχελάκη με τον αναπληρωτή υπουργό του κ. Λ. Γρηγοράκο, αλλά και σχετικά με τη διαφοροποίηση του Μ. Χαρακόπουλου για το γάλα, έστειλε ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς από τις Βρυξέλλες, στις δηλώσεις που έκανε μετά τη σύνοδο κορυφής.

«Είναι άδικο αλλά και στενάχωρο για τον κόσμο, την ώρα που η Ελλάδα ανοίγει τα φτερά της να βγει από το τέλμα να υπάρχουν παραφωνίες, την ώρα μάλιστα που μαθαίνω ότι στον ΣΥΡΙΖΑ αναρωτιούνται αν θα πρέπει να είναι ένα κόμμα» ανέφερε ο πρωθυπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για την ενδοκυβερνητική σύγκρουση για την παράταση της διάρκειας του γάλακτος στην Ελλάδα. «Προχωράμε και όλα θα γίνουν κανονικά όπως πρέπει» πρόσθεσε.

Για τις ενδοκυβερνητικές αντιθέσεις ανέφερε επίσης: «Όλοι υπογραμμίζουν ότι η Ελλάδα πέτυχε τους στόχους της και ως Έλληνες γυρίζουμε μια νέα σελίδα».

Για τη συμφωνία με την τρόικα και πως έγινε δεκτή στη σύνοδο κορυφής, ο κ. Σαμαράς δήλωσε ακόμα ότι «στο διήμερο που μας πέρασε η Ελλάδα απέσπασε θετικά σχόλια για την επιτυχία της ελληνικής προεδρίας. Όλοι εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επιβεβαίωση του πρωτογενούς πλεονάσματος και τις μεταρρυθμίσεις που τόσο αποφασιστικά προωθούμε».

Σχετικά με τη συμφωνία για το τραπεζικό σύστημα ο κ. Σαμαράς ανέφερε: «Ήταν το πιο δύσκολο βήμα για την προώθηση της ενοποίησης του τραπεζικού συστήματος στην Ευρώπη. Για τον SRM υπήρχαν πολλές αντίθετες απόψεις στην Eυρώπη. Mε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε ανοίγει ο δρόμος για τη σταθεροποίηση της ευρωζώνης, συνολικά, μέσα από την εμπιστοσύνη στο τραπεζικό της σύστημα και την ασφάλεια στις καταθέσεις και την ρευστότητα».

Όπως συμπλήρωσε, «το βήμα αυτό που έγινε προσλαμβάνει και μελλοντικές κρίσεις αξιοπιστίας. Προλαμβάνει γεγονότα, προλαμβάνει κρίσεις, όπως αυτές που έγιναν στην Ελλάδα, στην Ιρλανδία, στην Κύπρο αυτά τα τελευταία χρόνια. Είναι μια διαδικασία όχι μόνο κατασταλτική αλλά κυρίως προληπτική, για να μη γίνει το κακό».

Τη σύνοδο απασχόλησε και η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, με αφορμή τις εξελίξεις για την Ουκρανία.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, στα συμπεράσματα της Συνόδου γίνεται αναφορά για τον νότιο διάδρομο. «Υπάρχει το τρίγωνο της Ευρώπης με Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ, ενώ με τα σημερινά συμπεράσματα γίνεται πλέον κατανοητά από όλους ότι η Ελλάδα είναι από τους μελλοντικούς πρωταγωνιστές για να κλείσει η πληγή της ενεργειακής ανασφάλειας», ενώ πρόσθεσε ότι «προωθείται η μείωση του ενεργειακού κόστους, μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης και η αποκατάσταση της ρευστότητας».

Κατά την ίδια πηγή, η Ευρώπη ολόκληρη επιμένει στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και στην απόλυτη δημοκρατία που πρέπει να υπάρξει εκεί που σήμερα δεν υπάρχει. Διευκρινίζεται όμως ότι αυτό δεν αλλάζει την σχέση που έχει οικοδομήσει η Ελλάδα με την Ρωσία τα τελευταία χρόνια, η οποία αποτυπώνεται και από τον τεράστιο αριθμό τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα από τη Ρωσία.

ΒΙΝΤΕΟ ΔΤ