«Η Ελλάδα ούτε χρειάζεται ούτε μπορεί να λάβει νέα δημοσιονομικά μέτρα λιτότητας. Αυτό έχει γίνει πλέον οριστικά αποδεκτό από τους εταίρους μας» ξεκαθάρισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής, στο Ζάππειο Μέγαρο, με θέμα «Από τη λιτότητα στην ανάπτυξη και την ανάκαμψη: αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών της κρίσης στην Ελλάδα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται στο τελικό στάδιο για την έξοδο από την κρίση, ενώ όσον αφορά τη συμφωνία με την τρόικα σημείωσε: «Βρισκόμαστε στην τελική φάση του προγράμματος που μας οδηγεί στην οριστική έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο, στην επιστροφή στην κανονικότητα μίας ευρωπαϊκής χώρας, που είναι θεσμικά ισότιμη».

Ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να επανέλθει στις αγορές και με τη μορφή άλλων προϊόντων, σημειώνοντας ότι στην πραγματικότητα δεν αποχώρησε ποτέ αφού εκδίδει έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου.

«Μπορούμε να αρχίσουμε σταδιακά την αποκατάσταση αδικιών και να ενισχύσουμε τα μέτρα προστασίας, κοινωνικής συνοχής, βοηθώντας ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, οικογένειες χωρίς εισόδημα, με πολλά παιδιά, ανασφάλιστους υπερήλικες, μακροχρόνια ανέργους χωρίς στήριξη από το κράτος, αστέγους, να αντιμετωπίσουμε φαινόμενα απόλυτης φτώχειας» σχολίασε ο κ. Βενιζέλος για το πρωτογενές πλεόνασμα, προσθέτοντας ότι η προσοχή της χώρας πρέπει τώρα να στραφεί στην ολοκλήρωση των διαρθρωτικ��ν αλλαγών.

Τέλος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης τόνισε ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι τα μέτρα ανάσχεσης της ανεργίας, ενώ αναφερόμενος στις ευρωεκλογές υποστήριξε ότι το μεγάλο ερώτημα είναι εάν μπορεί να υπάρξει μία απάντηση στις κοινωνίες που ταυτίζουν την Ευρώπη με τις πολιτικές λιτότητας.