Κραδασμούς στην κυβέρνηση έχει προκαλέσει η διάταξη που προβλέπει απέλαση των μεταναστών όταν αυτοί καταγγέλλουν ψευδώς φαινόμενα ρατσιστικής βίας εναντίον τους.

Η διάταξη κατατέθηκε και αποσύρθηκε τρεις φορές δείχνοντας με τον πιο φανερό τρόπο την διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Μιχελάκη και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Λεωνίδα Γρηγοράκου.

«Δεν αποδέχομαι την απόσυρση, αυτή στην οποία αναφέρθηκε ο κ. Γρηγοράκος, και ο λόγος είναι ότι δεν θα διαλύσουμε το κράτος. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, όταν γίνεται μια μάχη στα σύνορα και όχι μόνο, να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα όργανα της πολιτείας για την προάσπιση των λογικών και των νομίμων» δήλωσε ο κ. Μιχελάκης στη Βουλή.

«Δεν νοείται τα όργανα της πολιτείας να μη μπορούν να πλησιάσουν λαθρομετανάστες, τους οποίους οι δουλέμποροι έχουν δασκαλέψει να λένε: "αν σας πλησιάσει αστυνομικό όργανα να λέτε πως πήγαν να σας πνίξουν, πως σας κακοποίησαν κλπ." και οποιαδήποτε άλλα ψεύδη για να εκμεταλλευτούν την πρόνοια του νόμου. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι όταν βλέπουν ανθρώπους με στολή έχουν πρόβλημα. Αλλά την πολιτεία δεν θα τη διαλύσουμε και κάποτε πρέπει να βάλουμε τάξη. Τάξη στα σύνορα μας, τάξη στο κέντρο των πόλεων μας» πρόσθεσε ο κ. Μιχελάκης.

Το θέμα παίρνει έντονη πολιτική διάσταση καθώς πρόκειται για διαφωνία μεταξύ δύο υπουργών, ενώ την απόσυρση της διάταξης ζήτησε και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη να τονίζει ότι διαμορφώνεται νέα ρατσιστική νομοθεσία. Παράλληλα, η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία επί της επίμαχης ρύθμισης.

Αυτή την ώρα, γίνεται σύσκεψη για το θέμα στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ ύστερα και από το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ για να αποφασίσει η Χαριλάου Τρικούπη τη στάση της σε μια ονομαστική ψηφοφορία.