Από 11 έως 22 ευρώ περισσότερα καθαρά κάθε μήνα θα παίρνουν οι εργαζόμενοι από τη μείωση των εισφορών, για αποδοχές από 1.000 έως 2.000 ευρώ. Ταυτόχρονα το όφελος για τον εργοδότη κυμαίνεται από 28 έως 56 ευρώ ανά εργαζόμενο με ίδιες αποδοχές.

Η μείωση των εργοδοτικών εισφορών φέρνει χαμόγελα στην αγορά.

«Οτιδήποτε γίνεται προς τη σωστή κατεύθυνση μόνο καλό είναι, είναι ευπρόσδεκτο. Δεν θα αλλάξει ο σχεδιασμός μας, δεν θα προσλάβουμε τώρα προσωπικό επειδή μειώθηκαν οι εισφορές κατά 3%, αλλά τα πολλά μικρά κάνουν κάτι μεγάλο. Αν άκουσα καλά, αυτό θα φέρει 800 εκ. ευρώ. Και στην κατανάλωση να πέσουν καλό θα είναι» δήλωσε στο Star o Αλέξανδρος Μασίνας, επιχειρηματίας στον χώρο της εστίασης.

«Κι εμένα σαν επιχειρηματία, η μείωση των εισφορών κατά 2,9% θα μου δώσει μία διευκόλυνση οικονομική ώστε να μπορώ να αντεπεξέλθω στα πολλά έξοδα που έχει η επιχειρηματικότητα. Ενδεχομένως να μπορέσω να προσλάβω και κάποιον άνεργο» δήλωσε ο Νίκος Κογιουμτ��ής, έμπορος.

Από τη μείωση των εισφορών, το κέρδος αναλυτικά θα είναι:

Για αποδοχές 1.000 ευρώ, το όφελος θα είναι 11 ευρώ για τον εργαζόμενο και 28 για τον εργοδότη.

Για 1.500 ευρώ μηνιαίες μικτές αποδοχές, οι εργαζόμενοι κερδίζουν 17 ευρώ και οι εργοδότες 42 ευρώ.

Για περιπτώσεις που ο μισθός ανέρχεται στα 2.000 ευρώ το μήνα, το όφελος είναι 56 ευρώ για τον εργοδότη και 22 ευρώ για τον εργαζόμενο.

Το ερώτημα πάντως είναι εάν πέρα από το βραχυπρόθεσμο όφελος και την ενδεχόμενη απορρόφηση μέρους της ανεργίας, το μέτρο θα έχει τελικά και μακροπρόθεσμο όφελος ή αν θα οδηγήσει σε νέο αδιέξοδο τα ασφαλιστικά ταμεία.