Την εκτίμηση ότι «αν χαλαρώσουμε τώρα, θα ξανακυλήσουμε στο ίδιο τέλμα από το οποίο ξεκολλήσαμε με μεγάλες θυσίες» εξέφρασε ο Αντώνης Σαμαράς μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνει στην Αθήνα ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων με θέμα την εξωστρέφεια.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η δοκιμασία της χώρας βρίσκεται κοντά στο τέλος της αλλά δεν έχει τελειώσει και δήλωσε αποφασισμένος να συνεχίσει στο δρόμο της ανάκαμψης.

«Μέχρι το 2020 θα έχουμε καλύψει όλο το χαμένο έδαφος της κρίσης και θα έχουμε επιστρέψει εκεί που είμαστε πριν. Επίσης, θέλουμε μία σταθερή Ελλάδα μέσα στην Ευρωζώνη. Στόχος είναι να αλλάξουμε το αναπτυξιακό μοντέλο, θέλουμε το 50% του ΑΕΠ να βγαίνει από φορείς εξωστρέφειας από τις εξαγωγές και τον τουρισμό» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς, ο οποίος εστίασε σε 4 καίριους τομείς για την ανταγωνιστικότητα: μείωση φορολογικών βαρών, μείωση ενεργειακού κόστους, αποκατάσταση ρευστότητας και μείωση γραφειοκρατίας.

Ο πρωθυπουργός επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κάνοντας λόγο για «κάποιους που ήθελαν να γίνουν κυρίαρχοι του παιχνιδιού και τώρα είναι κομπάρσοι» και πρόσθεσε: «H παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν αμφισβητείται πια. Δεν θέλουμε η χώρα να γυρίσει στην εποχή των ελλειμμάτων. Πολλοί παρακαλούσαν να αποτύχει η χώρα. Αλλά τώρα οι επικριτές της αντιπολίτευσης δεν έχουν το θάρρος να παραδεχθούν το λάθος τους, ούτε να βοηθήσουν, ούτε να σεβαστούν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Αυτή η υπονόμευση είναι απαράδεκτη».

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκ νέου στο πρωτογενές πλεόνασμα και το κοινωνικό μέρισμα, τονίζοντας ότι «525 εκατομμύρια ευρώ θα μοιραστούν στους πιο αδύναμους συμπατριώτες μας, θα δοθεί επίσης σε ένστολους με κάτω από 1.500 ευρώ το μήνα», και έκανε λόγο για τη «μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει γίνει παγκοσμίως σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα».

«Καταφέραμε να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό, να ενισχύσουμε τη θέση μας στην ΕΕ, τη δυνατότητα να αναβαθμίσουμε το γεωπολιτικό ρόλο της χώρας. Σε μία εποχή που τα πάντα γύρω μας αποσταθεροποιούνται, η Ελλά��α αναδεικνύεται σε προπύργιο σταθερότητας» κατέληξε ο κ. Σαμαράς.