​Υπερψηφίστηκε επί της αρχής από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τον μεταναστευτικό κώδικα. Το νομοσχέδιο στήριξαν η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ. O ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε παρών, ενώ καταψήφισαν ΑΝ.ΕΛ, Χρυσή Αυγή και ΚΚΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Θετικό αλλά άτολμο
Θετικό αλλά άτολμο χαρακτήρισε το νομοσχέδιο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου. Επίσης χαρακτήρισε ρατσιστική και επικίνδυνη την τροπολογία με την οποία, όπως είπε, στερεί την ιθαγένεια από αλλοδαπούς που έχουν καταδικαστική ποινή, ακόμα και αν έχει παρέλθει ο χρόνος αναστολής της.

Ανοιχτός σε νέες προτάσεις ο Λ. Γρηγοράκος
«Μέσα από το σχέδιο νόμου δίνεται η ευκαιρία να τακτοποιηθούν θέματα που για χρόνια ήταν «αγκάθια» για την κοινωνία μας» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Λεωνίδας Γρηγοράκος, καταθέτοντας σειρά βελτιωτικών αλλαγών και δηλώνοντας ανοικτός και για νέες προτάσεις.

Επίσης πρόσθεσε ότι με τις νέες ρυθμίσεις γίνεται ένα βήμα μπροστά, αλλά όπως είπε δεν επιλύονται όλα τα προβλήματα της παράνομης μετανάστευσης «γιατί σήμερα συζητάμε για τους νόμιμους και όχι τους παράνομους μετανάστες», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι το παρόν σχέδιο νόμου καταπολεμά την γραφειοκρατία, παίρνει μέτρα για την προστασία των οικογενειών, δίνει κίνητρα για τους μακροχρόνια διαμένοντας στην Ελλάδα αλλά και την δυνατότητα για παιδιά σπουδαστές να έχουν άμεση πρόσβαση στο δικαίωμα της εργασίας.

ΠΑΣΟΚ: Έξυπνη ρύθμιση
Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Τριαντάφυλλος, έκανε λόγο για «έξυπνη και αποτελεσματική ρύθμιση που ανταποκρίνεται στους κανόνες της κοινής λογικής». "Καλύτερη μεταναστευτική πολιτική σημαίνει και καλύτερη φύλαξη συνόρων, σημαίνει καλύτερη οικονομία και αυτό κάνει το νομοσχέδιο", τόνισε ο κ. Τριαντάφυλλος.

Αναμένει διαρθρωτικές αλλαγές η ΔΗΜΑΡ
«Ψηφίζουμε ναι επί της αρχής αλλά αναμένουμε διαρθρωτικές αλλαγές», επεσήμανε μεταξύ άλλων, ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ Γιάννης Πανούσης.

Κατά οι ΑΝΕΛ
Κατά του νομοσχεδίου τάχθηκε η εισηγήτρια των ΑΝ.ΕΛ Μαρίνα Χρυσοβελώνη, κάνοντας λόγο για πρόχειρο και αποσπασματικό νομοσχέδιο που δεν λύνει τα προβλήματα με τους μετανάστες, ενώ επιφυλάχθηκε για την υπερψήφιση ορισμένων άρθρων.

Αντίθετη η Χ.Α.
Κατά του νομοσχεδίου δήλωσε και ο εισηγητής της Χρυσής Αυγής Δημήτρης Κουκούτσης, που υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι, όχι μόνο δεν λύνει αλλά εντείνει το πρόβλημα με τους ανεξέλεγκτους λαθρομετανάστες στη χώρα μας.

ΚΚΕ: Νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές
Ο εισηγητής του ΚΚΕ Σπύρος Χαλβατζής, έκανε λόγο για νομοσχέδιο χωρίς ουσιαστικές αλλαγές, αλλά και για προσχηματική προσπάθεια της κυβέρνησης για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μετά το θλιβερό συμβάν στην Μανωλάδα.

Θετικός για το ν/σ ο Ανδρέας Λομβέρδος
«Εισηγούμαι θετικά για το νομοσχέδιο που κωδικοποιεί τις υπάρχουσες διατάξεις, απλουστεύει τις διαδικασίες και διευκολύνει τους μακροχρόνια διαμένοντες αλλοδαπούς στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Δημοκρατικών Βουλευτών Ανδρέας Λοβέρδος.