«Θείο δώρο» χαρακτηρίζει το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη ο Γιάννης Βαρουφάκης σε μια «επιστολή» σε προσωπικό ύφος που δημοσιεύεται στο protagon.gr.

«Καταρχάς, να ξεκαθαρίσω ότι, παρόλο που εξεπλάγην, η έκπληξη ήταν ευχάριστη. Ένα κόμμα που δεν αποτελεί φράξια, spin off, ή δεκανίκι κατεστημένου κόμματος, είναι θείο δώρο στο αποτελματωμένο πολιτικό σκηνικό, το οποίο έχει απόλυτη ανάγκη να μετεξελιχθεί στο επόμενο στάδιό του» αναφέρει ο γνωστός οικονομολόγος.

Ο κ. Βαρουφάκης σημειώνει ότι δεν έχει μεγάλη σημασία αν ακόμη στο προγραμματικό λόγο του κ. Θεοδωράκη υπάρχουν ασάφειες, λάθη και γενικολογίες: «Είναι απόλυτα φυσιολογικό ένα κόμμα που ξεκινά από το μηδέν να μην έχει καλώς διαμορφωμένες θέσεις για τα πάντα».

Ο ίδιος, εκτιμά ότι ο κόσμος θα είναι επιεικής με το Ποτάμι, εφόσον πιάσει τον παλμό της σημερινής ιστορικής καμπής και επισημαίνει ότι, ιστορικά, τα κόμματα που αποτέλεσαν σημαντικές ιστορικές τομές «δεν ήταν εκεί��α που εξέφρασαν αυτό που η πλειοψηφία ήθελε να ακούσει ή που αποσκοπούσαν, εξ αρχής, στην πλατιά συναίνεση».

Τέλος, ο κ. Βαρουφάκης αναφέρει ότι τα ιστορικά κόμματα έχουν πλέον μετατραπεί σε απολιθώματα και καλεί σε ρήξη με τα κακώς κείμενα της πατρίδας μας, κάνοντας λόγο για ατελείωτο κατάλογο «μικροπαρασιτισμού» και «μακροπαρασιτισμού».