Ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει σε κυβερνητικό σχήμα, αν χρειαστεί μετεκλογικά, άφησε ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης μιλώντας στους εκπροσώπους του Πολιτισμού που υπέγραψαν το ιδρυτικό κείμενο της Διακήρυξης του «Τρίτου Πόλου».

«Είμαστε σήμερα η υπεύθυνη προοδευτική αντιπολίτευση, είμαστε η κυβερνώσα αριστερά που προτείνει λύσεις, τόσο εντός όσο και εκτός κυβέρνησης, αγωνιζόμαστε για να αλλάξουμε τους συσχετισμούς, για να αλλάξουμε τις πολιτικές» τόνισε ο κ. Κουβέλης, ο οποίος υποστήριξε επίσης ότι το κόμμα του έχει τη δική του «εναλλακτική, συγκεκριμένη και υπεύθυνη, στρατηγική για την έξοδο από την κρίση και τη δημοκρατική ανασύνταξη της χώρας».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ πρότεινε την ενίσχυση των δράσεων για έναν «πολιτισμό της καθημερινότητας και της αλληλεγγύης, με σταθερό μέτωπο απέναντι στον εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον νέο-ναζισμό», ενώ επισήμανε ότι «η κρίση δεν είναι οικονομική αλλά πολιτική, ηθική και πολιτισμική».

Για μία ακόμη φοράς ο Φ. Κουβέλης διατύπωσε αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ για την αποτυχία συμφωνίας σε κοινή κάθοδο της ευρύτερης Κεντροαριστεράς. «Σε όσους μας κατηγόρησαν, το τελευταίο καιρό, γιατί δεν συμφωνήσαμε στη σύμπλευση με το ΠΑΣΟΚ στη συγκρότηση ενός ενιαίου τρίτου πόλου, απαντούμε ότι οι πολιτικές συνεργασίες δεν ασκούνται έξω από το πλαίσιο των ασκούμενων πολιτικών» τόνισε. Όπως συμπλήρωσε, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι «έκανε επιλογές που την απομακρύνουν από τον προοδευτικό χώρο και την προσδένουν στο άρμα των συντηρητικών πολιτικών και τη στρατηγική σύμπλευση με τη Νέα Δημοκρατία».

Πυρά εξαπέλυσε και για «το Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη, χωρίς όμως να το κατανομάσει. « Το νέο δεν προσδιορίζεται από τον χρόνο της εμφάνισής του, από την προβολή του, ή από τις δηλώσεις των δημιουργών του» ανέφερε, όπως και ότι «το νέο δεν μπορεί να δομείται πάνω στα υλικά του παρελθόντος, με εργαλεία την ιδεολογική ασάφεια και την πολιτική σύγχυση».