Πρώτη ανάρτηση 20.26


Ακόμη και αυτή την ώρα παραμένει ασαφές το τοπίο της συνολικής διαπραγμάτευσης με την τρόικα, παρά την αισιοδιοξία απ�� κυβερνητικά στελέχη για επίτευξη συμφωνίας.

Η τρόικα επέμενε μεταξύ άλλων για την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, με την ελληνική κυβέρνηση να θέτει βέτο, ενώ για τον ίδιο λόγο προσήλθε στο ΥΠΟΙΚ ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Εργασίας φέρεται πλέον να βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την τρόικα, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης με τον κ. Βρούτση, που ξεκίνησε στις 7 το απόγευμα.

«Είμαστε ακόμη πιο κοντά σε συμφωνία», δήλωσε μετά τη συνάντηση υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας, που ανέφερε επίσης ότι η σημερινή συνάντηση αφορούσε «ορισμένες τυπικές διευθετήσεις».

Στο ΥΠΟΙΚ πήγε και ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης πριν από λίγη ώρα, ενώ σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, για το γάλα αναμενόταν να υπάρξει συμβιβαστική λύση ώστε να κυκλοφορούν προϊόντα σε 3 κατηγορίες: Ημέρας, χαμηλής και μακράς παστερίωσης.

Προηγουμένως, με βασικά ανοικτά μέτωπα σε τέσσερα υπουργεία, ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα- και μετά από συζητήσεις 14 ωρών- ένας μαραθώνιος κύκλος διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής της τρόικας. Οι συζητήσεις συνεχίσθηκαν με ένα μικρό διάλειμμα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας σήμερα, για να φτάσουμε στις διαβουλεύσεις μέχρι αυτή την ώρα.

Όπως επισημαίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, δεν έχει επέλθει συμφωνία στο θέμα της διανομής του κοινωνικού μερίσματος. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου ��ικονομικών, οι εκπρόσωποι της τρόικας δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο!

Για τους δημοσίους υπαλλήλους ζητούν απολύσεις το 2015, ενώ το υπουργείο διοικητικής μεταρρύθμισης μιλά μόνο για κινητικότητα.

Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα τουλάχιστον για τους 3 επόμενους μήνες, θα συνεχίζουν να πωλούνται στα φαρμακεία. Ενώ έχει συμφωνηθεί «χαλάρωση» για το ιδιοκτησιακό καθεστώς των φαρμακείων.

Από το Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Βαγγέλης Μεϊμαράκης άφησε αιχμές ότι τα οικονομικά προγράμματα επιβλήθηκαν στα εθνικά κοινοβούλια. «Αν είχαν μεγαλύτερο ρόλο τα εθνικά κοινοβούλια η τρόικα δεν θα είχε κάνει τόσα λάθη» τόνισε.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται και η κοινωνική ένταση, όπως αποδείχθηκε από όσα διαδραματίσθηκαν σήμερα, λίγη ώρα πριν φτάσει η τρόικα έξω από το υπουργείο Οικονομικών, με τα ε��εισόδια από τις καθαρίστριες οι οποίες βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.


ΒΙΝΤΕΟ STAR