«Πρέπει η Ρωσία να παραμείνει στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας και της διεθνούς έννομης τάξης, γιατί έχουμε ιστορική υποχρέωση να αναζητήσουμε το ταχύτερο μια διπλωματική και πολιτική λύση» τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Εξωτερικών Ευάγγελος Βενιζέλος, σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, κατά την παρέμβασή του στο σημερινό Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, στις Βρυξέλλες.

Προηγουμένως ο κ. Βενιζέλος είχε διατυπώσει εμμέσως πλην σαφώς κριτική στην τακτική που ακολούθησε στο ζήτημα η Ε.Ε. « Σε αυτή δε την περίπτωση, ποιά είναι η πρόβλεψή μας για το μέλλον; Είναι προφανές ότι ο ευρωπαϊκός στόχος δεν ήταν να προκληθεί μια μείζων διεθνής κρίση στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ούτε στόχος μας ήταν να ωθήσουμε τη Ρωσία προς την έξοδο από τη διεθνή κοινότητα, στη λογική ενός νέου Ψυχρού Πολέμου» τόνισε.

Όσον αφορά την αντίδραση της Ε.Ε. για το δημοψήφισμα στην Κριμαία, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέφερε: «Η ευρωπαϊκή πολιτική πρέπει να είναι πάντα μια πολιτική βασισμένη σε αρχές. Η εδαφική ακεραιότητα και ο σεβασμός των υφισταμένων συνόρων είναι το θεμέλιο του status quo, της διεθνούς έννομης τάξης και της ειρήνης και της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο».