«Είμαστε πολύ κοντά σε όλα αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι τελειώνουμε. Εάν δεν κλείσει σήμερα, θα κλείσει τις επόμενες μέρες» σχολίασε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών μετά τις 14ωρες μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με την τρόικα που κράτησαν έως τις 5 το πρωί.

Οι δύο πλευρές δείχνουν να επιμένουν στις «κόκκινες γραμμές» και αυτή τη στιγμή όλα δείχνουν ανοικτά με κυβέρνηση και τρόικα να συμφωνούν ότι… διαφωνούν.

Σήμερα, μετά το μεσημέρι αναμένεται νέος γύρος συσκέψεων με τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης να είναι οι ομαδικές απολύσεις, ιοι τριετίες, οι απολύσεις στο Δημόσιο (η τρόικα ζητά απολύσεις και το 2015, κάτι που δεν δέχεται η κυβέρνηση) και οι προτάσεις της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Την ίδια ώρα, οι τροϊκανοί εκφράζουν ενστάσεις και για το ύψος του κοινωνικού μερίσματος από το πρωτογενές πλεόνασμα, ζητώντας να μοιραστεί μικρότερο ποσό (η δέσμευση του πρωθυπουργού είναι να διανεμηθεί το 70%).

Υψηλόβαθμο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ σχολίασε χαρακτηριστικά πως «καταθέσαμε ένα πολύ έξυπνα διατυπωμένο σχέδιο, δεν θα πάμε σε μονομερή προώθηση», εξηγώντας ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν περίμεναν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 θα ήταν τόσο υψηλό και τώρα έχουν πρόβλημα να εξηγήσουν στους προϊσταμένους τους για τις λανθασμένες προβλέψεις που είχαν κάνει τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Σε κάθε περίπτωση, από την κυβέρνηση διαμηνύουν ότι μετά τη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, θα κινηθούν διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την εκταμίευση της δόσης. «Θα πάρουμε όσα λεφτά χρειάζεται για να καλυφθούν τα 10 δισ. του Μαΐου» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμος αξιωματούχος.