Οριακό προβάδισμα του ΣΥΡΙΖΑ κατά 0,5% έναντι της Νέας Δημοκρατίας στην πρόθεση ψήφου στις ευρωεκλογές καταγράφει η δημοσκόπηση της Public Issue για την «Εφημερίδα των Συντακτών».

Συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15,5% και η Ν.Δ. 15%, ενώ τρίτη δύναμη αναδεικνύεται το «Ποτάμι» του Σταύρου Θεοδωράκη με 7%. Ακολουθούν ΚΚΕ με 5%, ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ με 4,5%, ΠΑΣΟΚ με 3,5%, Ανεξάρτητοι Έλληνες με 2,5% και Δημοκρατική Αριστερά με 1,5%.

Αξιοσημείωτο είναι ότι η αδιευκρίνιστη ψήφος (αναποφάσιστοι, δεν ψηφίζουν, λευκά – άκυρα, δεν ξέρουν –να απαντούν) ανέρχεται στο 41%.

Η έρευνα διεξήχθη τηλεφωνικά από τις 4 έως τις 10 Μαρτίου.

Τρίτο "το ΠΟΤΑΜΙ" και στην δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

dimoskopisi-660_47.jpg

Στοιχεία που δείχνουν ανατροπή στο πολιτικό σκηνικό, δύο μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές φέρνει μια άλλη δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας .

Σύμφωνα με την έρευνα, αν και πρώτη δύναμη εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ και δεύτερη η ΝΔ, «το Ποτάμι» του δημοσιογράφου Σταύρου Θεοδωράκη μόλις λίγες ημέρες μετά την δημιουργία του εμφανίζεται ως η τρίτη δύναμη μια ανάσα από την ΝΔ, αφήνοντας πίσω του την Χρυσή Αυγή, το ΚΚΕ, την ΕΛΙΑ, την ΔΗΜΑΡ , τους ΑΝΕΛ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ .

Πιο συγκεκριμένα, όσον αφορά την πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές τα ποσο��τά έχουν ως εξής:

•ΣΥΡΙΖΑ 18,%
•ΝΔ 13,5%
•ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ 13%
•ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 9%
•ΚΚΕ 8%
•ΕΛΙΑ 4,5%
•ΔΗΜΑΡ 2%
•ΑΝΕΛ 1,5%
•ΑΝΤΑΡΣΥΑ 1,5%


Εντυπωσιακό είναι ωστόσο το ποσοστό των αναποφάσιστων που αγγίζει το 21%.

Όσον αφορά τις μετακινήσεις των ψηφοφόρων, όπως γράφει το iefimerida που δημοσίευσε την δημοσκόπηση, κερδισμένο είναι το Ποτάμι, καθώς λαμβάνει το 1/3 της ΔΗΜΑΡ και των ΑΝΕΛ, κάτι περισσότερο από το 1/10 του ΠΑΣΟΚ και το 1/10 της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ από τη Χρυσή Αυγή η εισροή είναι μηδενική.

Την συγκεκριμένη έρευνα θα μπορούσαμε ωστόσο να την αξιολογήσουμε καλύτερα αν είχαμε και στοιχεία για το δείγμα και την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε. Βεβαίως και πάλι οι πληροφορίες δεν θα ήταν αρκετές γιατί δεν έχουμε στην διάθεση μας παλαιότερες αντίστοιχες έρευνες από τον ίδιο φορέα για να συγκρίνουμε τις τάσεις και το πως αυτές εξελίσσονται για κάθε κόμμα. Δεν αμφισβητεί κανείς την ερευνητική δουλειά που έχει γίνει, ωστόσο το συγκεκριμένο γκάλοπ έρχεται σε αντίθεση με το ντέρμπι ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που καταγράφουν οι μεγάλες εταιρείες δημοσκοπήσεων που τηρούν τον κωδικα και την μεθοδολογία της esomar.

ΒΙΝΤΕΟ STAR εκπομπή live u