​Μια σοβαρή καταγγελία έκανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος για τη διοίκηση του ΕΟΠΥΥ στην βουλή, λέγοντας μεταξύ άλλων πως "χάθηκαν 150 εκατ. ευρώ από μη νόμιμες διαδικασίες, τιμολόγια κ.α".

Πιο συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια ερώτησής του στην ολομέλεια της Βουλής με θέμα τις «καθυστερήσεις του ΕΟΠΥΥ για τον έλεγχο των ιδιωτικών κλινικών από Ιδιωτικές Ελεγκτικές Εταιρείες» ο κ. Κωνσταντινόπουλος προέβη σε σοβαρές καταγγελίες λέγοντας ότι η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και ο διοικητής του Δημήτρης Κοντός δ��ν επέτρεψαν τη διενέργεια ελέγχων σε ιδιωτικές κλινικές και χάθηκα�� 150 εκατ. ευρώ.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν αναρτά στην διαύγεια ποια κλινική πληρώνει. Γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν λέει ποιόν πληρώνει με ονοματεπώνυμο;. Η διοίκηση ΕΟΠΥΥ είναι υπόλογη. Εμείς κάνουμε μια τεράστια προσπάθεια και αναγκαζόμαστε να κόψουμε μισθούς και συντάξεις και η ίδια κωλυσιεργεί τον έλεγχο γιατί ο έλεγχος θα βρει πλούσια ευρήματα» είπε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Υγείας Αντώνη Μπέζα.

bezasA.jpg

Από την πλευρά του ο κ. Μπέζας παραδέχτηκε την σημαντική καθυστέρηση της διοίκησης του ΕΟΠΥΥ να εφαρμόσει τις διαδικασίες οικονομικού και ιατρικού ελέγχου προς τους παρόχους του με αποτέλεσμα εκατοντάδες ιδιωτικές κλινικές να μένουν επί μήνες απλήρωτες για τις υπηρεσίες τους.

Ο κ.Μπέζας είπε ότι «ο ΕΟΠΥΥ δεν διενεργεί ελέγχους αλλά θέτει τη μεθοδολογία και τα όρια των έλεγχων και κάνει αποδεκτά τα αποτελέσματα από τις ιδιωτικές εταιρίες». Παραδέχθηκε ότι από τον περασμένο Ιούλιο το υπουργείο προσπαθεί να θέσει σε εφαρμογή την διαδικασία, υποστήριξε όμως ότι πλέον οι έλεγχοι έχουν ήδη ξεκινήσει.

«Πρέπει να αντιληφτείτε ότι υπάρχουν προβλήματα... Δεν πατάμε ένα κουμπί και ξεκινάνε όλα» είπε ο υπουργός και σημείωσε ότι «μετά από συστηματική προσπάθεια οι πάροχοι κλειστής περίθαλψης (350 πάροχοι) ανταποκρίθηκαν και υπέγραψαν τις συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρίες. Αντίθετα οι πάροχοι ανοικτής περίθαλψης (6.500 πάροχοι) δεν έχουν υπογράψει συμβάσεις λόγω αδυναμίας ανταπόκρισης στο υψηλό κόστος των ιδιωτικών εταιριών. Είναι μια σχέση μεταξύ ιδιωτικών εταιριών».