Αντικατάσταση του μνημονίου με ένα εθνικό σχέδιο για την οικονομία και διαπραγμάτευση για την μείωση του χρέους και των δόσεων αλλά και μέτρα κατά της ανεργίας και υπέρ των ασθενέστερων προτείνει μεταξύ άλλων το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη. Ζητά ακόμη τον πλήρη διαχωρισμό κράτους εκκλησίας και την μείωση του κόστους του πολιτικού συστήματος.

Δίνοντας συγκεκριμένα στη δημοσιότητα τις θέσεις του κόμματος του «εφ’ όλης της ύλης», ο Σταύρος Θεοδωράκης προτείνει:

-Διακανονισμό για το χρέος στο μέλλον, πιθανότατα το το 2018 και δημιουργία ειδικού μηχανισμού χρηματοδότησης επιχειρήσεων

-Για την ανεργία εστιάζει στην ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα, την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ για την επιδότηση εργασίας στον ιδιωτικό τομέα, επίδομα ανεργίας για 2 χρόνια και εκπαίδευση των ανέργων σε ειδικότητες με έλλειψη.

-Για το κρίσιμο ζήτημα του δημοσίου χρέους συστήνει χαμηλότερες πληρωμές τόκων

Μείωση επιτοκίων και μετακύλιση της αποπληρωμής του, ώστε να ακολουθήσει σε μεταγενέστερο χρόνο που θα είναι ισχυρή η χώρα , νέος διακανονισμός.

Ιδιαίτερο βάρος δίνει το Ποτάμι στην κοινωνική πολιτική και προτείνει:

-Γεύματα σε όλα τα σχολεία, δωρεάν ή με κόστος έως 50 ευρώ για κάθε οικογένεια

-Κουπόνι εξαργυρώσιμο σε παιδικούς σταθμούς για παιδιά 2-5 ετών

- Κοινωνικές Υπηρεσίες τύπου «βοήθεια στο σπίτι»

- Δωρεάν βασικές υπηρεσίες υγείας για όλους και πιλοτικά, να εφαρμοστεί ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα με 95% κοινοτικούς πόρους.

Για το Δημόσιο το Ποτάμι προτείνει να είναι:

-Μικρό αλλά όχι αδύναμο, όχι κράτος «πατερούλης» - όχι κράτος «τιμωρός»

-Με πλήρη μηχανογράφηση, αξιολόγηση των δημοσίων λειτουργών, αλλά και απολύσεις επίορκων, αργόμισθων και ανίκανων δημόσιων υπαλλήλων.

Ταυτόχρονα για το πολιτικό σύστημα προτείνει να μειωθούν οι κρατικές επιχορηγήσεις στο μισό και οι βουλευτές στους 200 αλλά και να περιοριστούν οι κομματικές αποσπάσεις.

Όσον αφορά το εκλογικό σύστημα προτείνεται : να γίνονται εκλογές σταθερά κάθε 4 χρόνια με αναλογικότερο σύστημα και μονοεδρικές περιφέρειες. Για την κυβέρνηση προτείνει να έχει μόνο με 20 υπουργούς , με μόνιμους υφυπουργούς και αξιολόγηση γενικών διευθυντών.

Το Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη τάσσεται ακόμη υπέρ του πλήρους διαχωρισμού κράτους- Εκκλησίας, ενώ για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας ζητά να εισαχθεί ένας μοναδικός αριθμός για κάθε πολίτη αλλά και να προχωρήσει η επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

Τέλος, για τις γερμανικές επανορθώσεις, επισημαίνει ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί το κατοχικό δάνειο και όσες αποζημιώσεις δεν εντάχθηκαν σε παλιότερες ρυθμίσεις, αλλά και να επιστραφούν κλεμμένες αρχαιότητες.