​Το πρώτο τρίμηνο του 2015 θα ολοκληρωθεί μέσω διεθνούς διαγωνισμού η διαδικασία πώλησης της «μικρής ΔΕΗ», σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Περιβάλλοντος. Ο κύκλος εργασιών της πλησιάζει τα 2 δισ. ευρώ. Το νομοσχέδιο δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Περισσότερους από 2 εκατομμύρια κατανα��ωτές, 11 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος συνολικής ισχύος 2.363 Μεγαβάτ, έξι ορυχεία λιγνίτη και περίπου 3.000 εργαζόμενοι συνθέτουν τ��ν «προίκα» της προς πώληση «μικρής ΔΕΗ».

Το σχετικό νομοσχέδιο που ετοίμασαν τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος (ΠΕΚΑ) δόθηκε χθες προς δημόσια διαβούλευση και προβλέπει το σπάσιμο της ΔΕΗ σε δύο εταιρείες με σκοπό την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από την αποκρατικοποίηση σε πρώτη φάση του 30%.

Με απλά λόγια, από την ΔΕΗ αποσχίζεται το 30% με περιουσιακά στοιχεία και αντίστοιχο προσωπικό. Αυτή η νέα εταιρεία θα αποκρατικοποιηθεί και θα δοθεί εξολοκλήρου σε ιδιώτη μετά από διεθνή διαγωνισμό.

Αντιδρούν οι συνδικαλιστές και ο ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη είναι η αντίδραση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, του Σωματείου εργαζομένων "��πάρτακος" αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ. Όπως γράφει "το Έθνος", τα συνδικάτα προειδοποιούν με προσφυγές στην Δικαιοσύνη, προκειμένου να διασφαλίσουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα, τα οποία σύμφωνα με τους συνδικαλιστές είναι ενσωματωμένα στην πάγια περιουσία της εταιρείας.

ΒΙΝΤΕΟ STAR ΕΚΠΟΜΠΗ LIVE U