Αποκαλυπτικοί είναι πριν από την ψηφοφορία της έκθεσης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πεπραγμένα της Τρόικας, δύο Ευρωπαίοι αξιωματούχοι που εξηγούν αποκλειστικά στο Star τι έφταιξε, αλλά και το τι πρέπει να κάνει η επόμενη κυβέρνηση.

«Έχουμε ένα σύστημα τεστ για τις τράπεζες, αλλά πίσω από αυτό έχουμε ένα σύστημα υγείας για το οποίο δεν κάναμε τεστ» δηλώνει στο Star και στη Μαρία Παππά ο Φιλανδός ευρωβουλευτής Νιλς Τόορβαλτς. Ο ίδιος ευρωβουλευτής τοποθετεί την αφετηρία της κρίσης στις αρχές του 2000. «Νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε όλοι τους εαυτούς μας στον καθρέφτη για το αν προλάβαμε την κρίση, το 2001, το 2002…» διευκρινίζει.

Για το τι έφταιξε τελικά ο Νιλς Τόορβαλτς είναι κατηγορηματικός, αποδίδοντας την ευθύνη στο πολιτικό σύστημα και στην γιγάντωση του δημόσιου τομέα από τα δύο κόμματα εξουσίας που κυβερνούσαν τη χώρα.

Ο κ. Τόορβλατς παραδέχεται ότι το ευρώ δυσκόλεψε την προσπάθεια εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, αλλά τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Νούμερο ένα πρόβλημα» χαρακτηρίζει από την πλευρά του ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλούτε, το γεγονός ότι το ένα τρίτο των Ελλήνων δεν έχει πλέον πρόσβαση στο ασφαλιστικό σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.

Ο Κλούτε υποστήριξε ότι ο Α. Τσίπρας ��δωσε προτάσεις κατά την επίσκεψή του ευρωκοινοβούλιο, ενώ ο Τόορβαλτς ανέφερε ότι ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογών αν αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και ζήτησε να αντιμετωπίσει την κατάσταση ως έχει.