Νέες, σκληρές απαιτήσεις περιορισμού των απεργιών και μείωσης του κατώτατου μισθού πρόβαλε η τρόικα λίγο πριν το Eurogroup.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές ζητούν τη θεσμοθέτηση του lock out (ανταπεργία των εργοδοτών), ενώ ζητά και την κατάργηση των 3ετιών που σήμερα είναι παγωμένες.

Ανοιχτό, την ίδια ώρα, παραμένει και το θέμα των ομαδικών απολύσεων. Οι δανειστές επιμένουν να καταργηθεί με νόμο η δυνατότητα του υπουργού Εργασίας να εγκρίνει ή να απορρίπτει ομαδικές απολύσεις, ενώ η ελληνική πλευρά απαντά ότι εφόσον η έγκριση περνά από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας η έγκριση του υπουργού στην ουσία είναι περιττή.

Τι ζητούν για τις ασφαλιστικές εισφορές οι τροϊκανοί

Στο θέμα των ασφαλιστικών εισφορών η τρόικα θέλει η μείωση κατά 3,9% να αφορά εξολοκλήρου της εργοδοτικές εισφορές για να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις που είναι στο κόκκινο, ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να τους πείσει να μειωθούν κατά 2,9% οι εργοδοτικές εισφορές και κατά 1% των εργαζομένων για να αυξηθούν οι μισθοί.

Η εμπλοκή είναι και πολιτική καθώς ο Γιάννης Βρούτσης γνωρίζει ότι ακόμα και αν φέρει νόμο στη Βουλή, δεν θα περάσει. Το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη δηλώσει ότι δε θα τον ψηφίσει, ενώ ενστάσεις εγείρουν ακόμα και γαλάζιοι βουλευτές.

Την ίδια ώρα, η τρόικα ζήτησε νέες απολύσεις για το 2015 στο Δημόσιο κάτι το οποίο απορρίφθηκε από την ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Εάν, μάλιστα ένας υπάλληλος απολυθεί δε θα δικαιούται αποζημίωση.

Οι συζητήσεις συνεχίζονται με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, ενώ οι επικεφαλής θα επιστρέψουν την Τετάρτη μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup.