Επαίνους για την πρόοδ�� στα δημοσιονομικά, όπως σας είχαμε γράψει, αλλά και κριτική για τις καθυστερήσεις επεφύλασσε το Eurogroup για την Ελλάδα.

Οι πιέσεις του Eurogroup στην Αθήνα για την επίτευξη συμφωνίας είναι έντονες. Μάλιστα, δεδομένου ότι επιστρέφει εντός της εβδομάδας η τρόικα, οι Ευρωπαίοι στέλνουν… σήματα για επίτευξη συμφωνίας έως την Κυριακή.

Σύμφωνα, με το περιβάλλον του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, πάντως, δεν θα βγει ανακοίνωση πολιτικής στήριξης ειδικά για την Ελλάδα.

Σχετικά με τη δόση, οι Ευρωπαίοι λένε πως αν δεν κλείσουν όλα τα μέτωπα, δεν θα υπάρξει εκταμίευση. Η ελληνική πλευρά, ωστόσο, επιμένει για πολιτική συμφωνια τώρα και επιμέρους συμφωνία των μέτρων μετά τις 23 Απριλίου.

Υπάρχει, τέλος, και ένα ακόμη σενάριο για την περίπτωση που... τα βρούμε πολύ σκούρα με τα προαπαιτούμενα, το οποίο προβλέπει την καταβολή 5 δισ. ευρώ που έχουν να κάνουν με τα μέτρα του Δεκεμβρίου και τα υπόλοιπα χρήματα για τα ομόλογα του Μαΐου να τα βρούμε με βραχυπρόθεσμο δανεισμό.

Την ίδια ώρα, τα φώτα πέφτουν στον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης των Τραπεζών καθώς από την Τετάρτη 12 Μαρτίου ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αύριο, συνεδριάζει για το θέμα το Ecofin.

Οι διαφορές τόσο μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε. όσο και μεταξύ κρατών και Ευρωκοινοβουλίου παραμένουν μεγάλες, με πρώτες και βασικότερες τη διαδικασία μέσω της οποίας θα κηρύσσεται προβληματική και υπό εκκαθάριση μια τράπεζα αλλά και τη χρηματοδότηση του ταμείου εκκαθαρίσεων.